I Stor-Elgens rike

10 meter høy og 12 meter lang med sølvplank pels – ikke rart elgen på Bjøråa rasteplass får bilistene til å våkne langs riksveien som ellers kan oppleves som monoton og kjedelig. Så er da også tanken bak at elgen skal hjelpe til å holde sjåførene skjerpet bak rattet.

Ikke forvent å få se stupbratte fjell med snøkledde topper og blånende fjorder om du tar turen gjennom Østerdalen. Enhver som kjører strekningen Elverum-Tynset oppdager fort at Hedmark er skogfylke nummer en i Norge.

Endeløse skogstrekninger kan være kjedelig for de som kjører Riksvei 3 gjennom Østerdalen. Dødsens kjedelig, faktisk, derfor har også strekningen fått merkelappen ”dødsveien” klistret på seg. Ikke rent få sjåfører sovner som følge av monotonien gjennom skogen, noen for aldri å våkne mer. Skummelt. Elgpåkjørsler er et annet faremoment, Skogens Konge er på hjemmebane i de dype skoger, og Hedmark og Østerdalen er blant de stedene i Norge med tettest bestand av elg. Så pass på, hold deg våken og vær på vakt for skogens konge som lurer i skogkanten.

Nærkontakt med skogens konge: Elgjakt med hund er ett av mange virkelighetstro tablåer i skogmuseet.

Stor-Elgen
Mellom Koppang og Atneosen møter du garantert Stor-Elgen, verdens største, faktisk. Den er riktignok skapt av mennesker. Ikke bare rager den 10 meter til værs og måler 12 meter i lengderetningen, den er dertil sølvfarget og skinner som en juvel i solskinnet. Du kan ikke unngå å få øye på den idet du kommer til den flotte rasteplassen Bjøråa. Elgen, som er laget i Kina og har kostet to millioner kroner, kom på plass høsten 2015. Den skal forhåpentligvis få mange til å stoppe for å ta en nærmere titt og dermed få seg en pause med frisk luft. Slik håper veimyndighetene at Stor-Elgen kan hindre at sjåfører sovner bak rattet. Det kan vise seg å være en fornuftig investering.

Men Hedmark fylke og Østerdalen har mer enn elg å by på. En tur gjennom det sentrale Østerdalen omfatter strekningen mellom Elverum i sør og Tynset i nord hvor riksveien følger dalføret som Glomma renner gjennom. Strekningen er på 190 kilometer og kan lett gjøres unna på tre-fire timer, men da går du glipp av mye underveis. Foruten attraksjoner som Norsk Skogmuseum på Elverum og Aukrustsenteret i Alvdal, er sidedalene Rendalen, Folldal og Atndalen verdt å vurdere for gjennomreisende.

En stor del av skogmuseet er utendørs. Her ser vi en skogvokterbolig fra 1886, opprinnelig fra Engerdal. Brannvakttårnet i bakgrunnen kommer fra Rømskog i Østfold og var i bruk fra 1953 til 1976.

Skogmuseum
Vi starter turen i Elverum som er regionsenter i Sør-Østerdal. Norsk Skogmuseum har funnet sin naturlige plass her midt i skogfylke nummer en. Årlig er det 110.000 besøkende innom, og det er dermed et av landets mest besøkte museer. –« Skogmuseet er et nasjonalt museum med fokus på kulturhistorie knyttet til skogbruk, jakt og fiske. Museet har sin bakgrunn i en nasjonal skogutstilling i 1954 hvor fokus var på det faglige og tekniske omkring skogbruk. Utstillingen ble en så stor suksess at det ga overskudd til å etablere det som ble hetende Norsk Skogbruksmuseum»-, forklarer Stig Hoseth, dagens leder for museet.
– «I 1994 ble det foretatt et navneskifte til Norsk Skogmuseum, det var for å vise at det ikke bare er skogbruk og næring som er tema, men at vi i tillegg har fokus på friluftsliv, jakt og fiske»-, fortsetter han.
Det siste kommer tydelig til uttrykk under de årlige Nordiske Jakt & Fiskedagene andre helg i august som er blitt en over femti år gammel tradisjon. Da kan de mellom 30-40.000 besøkende kikke innom 200 utstillere som viser alt hjerte måtte begjære av utstyr for aktive friluftsmennesker. Og i tillegg er det diverse aktiviteter, også av det familievennlige slaget, samt seminarer og ellers et sosialt treffsted.

Med rett til å fiske: Marius Østmoe i Elverum Camping kan lokke gjestene med fritt fiske i Glomma som renner like forbi campingen.

Populær campingplass
At det drypper på naboene under Jakt & Fiskedagene, kan innehaver av Elverum camping som ligger vegg i vegg med museet, Marius Østmoe, bekrefte:
– Vi åpner for plassbestilling til Jakt & Fiskedagene i desember og det fylles opp på 15 minutter, smiler Marius som kan fortelle at det er svært mange gjengangere som bestiller. 35 hytter og 250 drop-in plasser for bobiler og campingvogner er ikke nok til å dekke behovet for plass andre helgen i august. Men bortsett fra denne ene helgen, er det stort sett greit å finne seg en plass på campingen som for øvrig er kommunens eneste.
– Hva er det som trekker besøkende til campingen?
– «Det er vel det at vi ligger midt i naturen og samtidig er nær til byen. Glomma renner like forbi og det er fritt fiske for våre gjester som kan vente seg å få både harr, ørret og sik på kroken»-, reklamerer Marius. At Skogmuseet ligger vegg i vegg er vel heller ingen ulempe, akkurat.

Kafeen Elgstua i Elverum hvor veier fra alle himmelretninger møtes, er blitt ett populært stoppested for veifarende. Menyen fra 1959 er stort sett den samme, med elg-gryta som en klar favoritt. Nytt er det at et hotell har reist seg i tilknytning til kafeen.

Kulturliv
Elverum byr ellers på et rikt kulturliv, flere festivaler og et mangfold av naturopplevelser, men vi skal videre nordover. Men ett stopp på vei ut av sentrum er vanskelig å komme utenom; Elgstua. Denne kafeen, som så dagens lys i 1959, er nærmest blitt en institusjon i regionen med sin strategiske beliggenhet hvor veier fra øst og vest og fra nord og sør møtes i et travelt veikryss. Ikke rart at bilturister i generasjoner har valgt å stoppe nettopp her.

Birkebeineren har fått en velfortjent plass på torvet i Rena. Rena er målgang for populære ”Birken” som går fra Lillehammer og over fjellet til Østerdalen.

Elg på menyen
– «Elgstua har alltid vært et landemerke, og de gode gamle rettene i kafeen er selvsagt på plass»-, forsikrer markedsansvarlig Solrun Irene Nordlien, som presiserer at det også omfatter den smått legendariske elggryta som har fulgt kafeen siden starten. Man klusser ikke med skaperverket… Er det mer enn tre år siden du sist var på stedet, er det ikke sikkert du kjenner deg igjen. I 2013 fikk kafeen selskap av et hotellbygg som bærer samme navn som kafeen, dermed er det blitt mulig å forlenge oppholdet med en overnatting eller flere. 111 rom og fasiliteter for kurs og konferanser tilbys. Også her merkes det når Jakt & Fiskedagene arrangeres, likeledes store idrettsarrangementer som Birken. – «Da er det fullt på Elgstua, ja»-, konstaterer en smilende markedsansvarlig som ser lyst på fremtiden for etablissementet.

Den gamle ”Brandstation” på Rena er for lengst avløst av en ny og moderne. I dag er det Rena husflidlag som har tatt over bygget, her representert ved Inger Karenersen som byr på forseggjorte strikkeplagg.

Fredet bro
Ferden fortsetter nordover mens blygrå skyer sørger for at vei og skog overrisles av duskregn. Under slike forhold er det fristende å bare kjøre videre med håp om å få se sola lenger fremme. Ved Atna letter det nok til at vi fristes til en pause, dessuten er vi nysgjerrig på et skilt som viser vei til Glopheim kafe på andre siden av Glomma. Ei smal bro med plass til kun en bil i bredden fører oss over elva og til kafeen som kan skilte med å være landets eneste som er fredet av Riksantikvaren. – «Riksantikvaren har lagt inn klausul om at bygget kun kan brukes som kafe, det handler kort og godt om vern gjennom bruk»-, smiler Sverre Oskar Øverby, medlem i stiftelsen som driver virksomheten som har åpent daglig i skolens sommerferie og ellers i året på lørdager og på bestilling.

Espen Dellerud har svingt opp foran Glopheim kafe med sin Opel Kadett fra 1965. Den glir rett inn i miljøet til Norges eneste kafe som er vernet av riksantikvaren.

Nostalgi
Kafeen, med historie tilbake til 1947, har beholdt stilen fra 50-og 60 tallet og mye av inventaret fra den gang finnes der den dag i dag. Noe er hentet fra andre steder for å få det så komplett som mulig. Jukeboks, stålrørstoler trukket med skai og nostalgiske reklameplakater for Tidedeman’s Tobak og South State sigaretter vekker nok nostalgiske følelser til live hos godt voksne besøkende.

Tobakkreklamer, gamle spilleautomater og disk i tre og glass setter stemningen tilbake til 50-60 tallet i Glopheim kafe som ble etablert i 1947. Sverre Oskar Øverby er med i stiftelsen som driver kafeen.

Oppfinnelser av det kuriøse slaget er det mange av på Aukrustsenteret. Her en maskin som kan lage personlig tilpasset sjokolade basert på kroppsanalyse.

I Kjell Aukrusts rike
Alvdal er bygda som Kjell Aukrust har sørget for å få satt på norgeskartet med sitt fargerike persongalleri fra Flåklypauniverset. Emanuel Desperados, Melvind Snerken Mysil Bergsprekken og Reodor Felgen er bare noen av figurene du kan bli kjent med i Aukrustsenteret som ble etablert i 1996 og er blitt bygdas store attraksjon. Tegninger, malerier, filmer og oppfinnelser av det kuriøse slaget er utstilt og tiltrekker seg opp mot 500 mennesker på en god dag. Nye attraksjoner legges stadig til senteret.

Aukrustsenteret i Alvdal er blitt bygdas store trekkplaster for turister. Bygget er tegnet av Sverre Fehn og ble tildelt statens byggeskikkpris i 1996.

På Flåklypatoppen kan du bli med på en 20-minutters tur ut i ”rommet” og etterpå bli titulert som Flåklypa-astronaut tilkallingsklasse A med eikeløv. Køen for å bli med er til tider lang.

Måneferd
Siste tilskudd er muligheten for å bli Flåklypa-astronaut tilkallingsklasse 1A med eikeløv! Det hele foregår i en månerakett på Flåklypatoppen. –« Månereisen varer i 20 minutter og har plass til åtte av gangen og vi opplever stadig at det er kø av eventyrlystne som vil være med på reisen»-, smiler museumsvert Klara Skovro Thoresen som ikke legger skjul på at nyvinningen har betydd mye for besøket på senteret som har åpent i skolens ferier og i førjulstiden.

Kulderekorder
Fra Alvdal er det ikke mange milene til Tynset som er regionsenter i Nord-Østerdal. Tynset danner endepunkt for denne ferden. Med kulderekord på minus 46,6 grader er bygda og kommunen kjent for kalde vintre. Ikke merkelig da at sparkstøttingen har vært et yndet fremkomstmiddel i bygda. Verdens største sparkstøtting ble avduket i 2011 og måler 5,4 meter i høyden, 12 meter i lengde og veier to tonn. Den er strategisk plassert foran rådhuset, eller ”brunosten” som bygget kalles på folkemunne. Bygget ble i 2010 kåret til Norges styggeste, så her er noe for enhver smak.

Tronfjellet bokstavelig talt troner over Tynset med sine 1665 meter over havet. Fjellet ligger for øvrig i nabokommunen Alvdal. Tynset kirke fra 1795 er åttekantet og rommer 700 mennesker.

Utsiktstopp
Tronfjellet troner bokstavelig talt over Tynset. Med sine 1665 meter over havet er det godt synlig fra de fleste steder i bygda. Og utsikten fra toppen skal være upåklagelig, siden fjellet reiser seg høyt over omgivelsene. I forbindelse med bygging av radio-og tv- sender på toppen på 60-tallet ble det anlagt vei. Denne fungerer i dag som en privat bomvei om sommeren så det er faktisk mulig å kjøre til topps. For de som vil ha en fysisk utfordring går det en sti opp på snaue fem kilometer.

D/S Trysilknut er en gammel tømmerslepebåt som er en del av Sørlistua fløtermuseum ved Osensjøen. Foruten båten finnes her fløterbrakke, damkoie, smie, vinsjehus, vedhus og båthus på stedet som i dag er en del av Norsk Skogmuseum. Fløtningen her opphørte i 1984.

Trollskogen
Lenger nord ligger Bergstaden Røros som har sin spesielle historie og som trekker mange besøkende. Og i øst finner du den trolske Femundsmarka som lokker mange til aktive friluftsopplevelser i tilsynelatende urørt natur. Men det får bli en annen skål, vår tur ender på Tynset.

Skibygda Trysil har løftet frem skilegenden Trysil-Knut, her i rundkjøringen midt i bygda. Best kjent er skikkelsen fra filmen Trysil-Knut fra 1942, men også gjennom bøker og dikt.

Tekst og foto: Arne Lunde, Bobil- og CaravanMagasinet (BoCM)

Del dette med andre:

  1 comment for “I Stor-Elgens rike

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *