Satsingen på Nasjonale turisveger fortsetter i 2019

Det er satt av 170 millioner kroner til Nasjonale turistveger i regjerningens forslag til statsbudsjett for 2019. Attraksjoner over hele landet prioriteres fullført i 2019 og nye påbegynnes.

Vøringsfossen mellom fjord og vidde er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner. Foto: Therese Ruud/ Statens vegvesen.

I 2019 vil 157 av et langtidsprogram på 247 turistvegtiltak være gjennomført. I Nasjonal transportplan 2018–2029 er ambisjonen å bygge 46 nye prosjekt de seks første årene, slik at Nasjonale turistveger fremstår som en helhetlig attraksjon innen 2023 med 195 gjennomførte prosjekter.

De største prosjektene er knyttet til attraksjonene Vøringsfossen, Gjende og Trollstigen. Vøringsfossen langs Nasjonal turistveg Hardangervidda er en av Norges mest profilerte turistattraksjoner. Området har vært preget av dårlig tilrettelegging, slitasje på terrenget og mangelfull sikring. Første etappe ved Fossli hotell med anlegg av stier, utsiktsplattformer, sikringstiltak og parkering med toalett ble tatt i bruk i 2018. Samtidig startet arbeidet med en trappebru som forbinder Fossli og Fossatromma. Denne skal stå klar høsten 2020.

Trollstigen er en av de mest populære turistattraksjonene. Foto: Knut Randem.

Gjende langs Nasjonal turistveg Valdresflye er en viktig innfallsport til Jotunheimen og Besseggen. Her vil første etappe med nytt bryggeanlegg og gjenskaping av naturkvaliteten ved Gjendeosen, samt parkeringsanlegg med toalett ved Reinsvangen, stå ferdig i 2019. I tillegg er det startet opp anlegg i 2018 med sikte på at serviceanlegget Flye 1389 kan åpnes for publikum sommeren 2020.

Andre rasteplasser og utsiktspunkter som prioriteres fullført i 2019 er Refnessanden (Jæren), Høllesli (Ryfylke), Jøl bru (Gamle Strynefjellsveien), Farstadsanden (Atlanterhavsveien), Grønsvik fort (Helgelandskysten), Moskenes(Lofoten) og Mortensneset (Varanger). Til utviklingen av de store attraksjonene og andre samarbeidspunkter ventes det bidrag fra fylkeskommuner og kommuner på til sammen 46 mill. kr i 2019.

Den nye rasteplassen på Ureddplassen på Helgelandskysten har blitt innviet det siste året. Foto: Steinar Skaar/ Statens vegvesen.

Stor økning i trafikken i 2018
Målinger gjort i sommer viser et stort antall besøkende på attraksjonene Vøringsfossen, Steinsdalsfossen og Allmannajuvet.

Tellinger gjort i perioden 24. mai til 26. september viser at Vøringsfossen langs Nasjonal turistveg Hardangervidda holder stand som en av Norges mest besøkte turistattraksjoner.

– I svingen nede på Fossatromma ble det registrert over 220 000 besøkende og på Fossli 123 687 besøkende i denne perioden, sier Kjersti Wold, prosjektleder for Statens vegvesens utbygging ved Vøringsfossen.

Steinsdalsfossen er en heftig opplevelse, her kan du gå på baksiden av fossen uten å bli våt. Foto: Jiri Havran.

Turistinformasjonen ved Steinsdalsfossen i Hardanger drives på femte året. Ifølge Torleiv Ljones, daglig leder i Kvam Næringsråd, har antall besøkende økt betraktelig etter at turistinformasjonen ble flytta fra Norheimsund til Steinsdalsfossen.

– Sammenliknet med 2017 har antall besøkende til turistinformasjonen økt med 7,5 prosent, det vil si en økning på over 30 000 personer. Antall registrerte besøkende totalt opp under fossen er ca. 110 000, sier han.

Sinkgruvene i Allmannajuvet er et nedlagt gruveanlegg i Sauda. Gruvene var i drift frå 1881 til 1899. I dag er gruveområdet et museum. Foto: Roger Ellingsen/ Statens vegvesen.

Høsten 2016 åpnet turistattraksjonen Allmannajuvet langs Nasjonal turistveg Ryfylke. Attraksjonen består av en gruvekafé, et galleri, hjelm-bu, toalett, parkering, stier og trapper. Med gruvestien på plass sommeren 2018 var Allmannajuvet komplett.

– Dette er første driftsår hvor hele anlegget er intakt. Gruvevandringen gjorde at vi fikk vist historien, naturen og arkitekturen i sitt rette element. Tilbakemeldingene er gode. Gjestene er veldig positive til Allmannajuvet og melder om en turistattraksjon som er noe utenom det vanlige, sier Ragnar Fosstveit, daglig leder i Sauda Ferie & Fritid.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Kilde: Pressemelding

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *