Reagerer sterkt på polititolkning

Daglig leder Tore Steinar Pettersen i Norsk Bobilforening reagerer sterkt på Oslo-politiets tolkning av de utvidede politivedtektene for Oslo hvor de mener all overnatting på offentlig område er forbudt. I utgangspunktet mener politiet at også bobiler er omfattet av dette forbudet.

Det omstridte punktet i Oslos nye politivedtekter lyder: ”I offentlige parker, grøntarealer, friområder, på veier eller plasser i tettbygde strøk er overnatting, camping, telting eller lignende forbudt, uten særskilt tillatelse fra kommunal myndighet”.
Det står altså ikke noe i politivedtektene om soving, men hva er overnatting? Neppe å parkere en bobil. Men om du sover i den, hva er det da?

Den normale oppfatningen blant bobilister har til nå vært at så lenge du ikke tar ut noe fra bobilen er det ikke camping – enten du sover eller ikke. Dette gjør Oslo-politiet uoversiktlig og åpner for vilkårlig håndheving når de nekter å gi et klart svar til Bobilverden.

Dette svarte Oslo-politiet da vi spurte om soving i bobil: ”Bobiler vil alltid være litt vanskelig i forhold til ethvert regelverk som gjelder camping og/eller parkering fordi en bobil kan brukes til både camping og parkering. Det som blir uttrykkelig forbudt i det nye forslaget er overnatting på offentlig sted – uansett form. Det vil derfor som utgangspunkt også ramme overnatting i bobiler. Men forslaget får neppe stor betydning for bobilbrukere fordi det bare gjelder i tettbygd strøk, og fordi det også i dag vil være krav om tillatelse fra grunneier. I dag vil jeg anta at de fleste som tilbyr parkeringsplasser (enten det er kommunen eller private) har visse begrensninger når det gjelder bobiler, campingvogner og tilsvarende” (vår utheving).

– Dette er bare tøys. Fra statlige myndigheter predikes det at vi skal stoppe og hvile eller sove. Vi har også fått slått fast at det er lov å stanse på offentlige rasteplasser og parkeringsplasser for å overnatte med bobiler. Da kommer denne tolkningen i et merkelig lys, mener Pettersen. Han har ingen problemer med å forstå at politivedtektene blir endret for å hindre uønsket camping i byen, men mener det er hårreisende at dette eventuelt skal gå utover bobilturister som sover stille og rolig inne i sin parkerte bobil på lovlig parkeringsplass.

Oslo kommune har en mer tydelig holdning til spørsmålet
– Dette er først og fremst et ordensproblem. Stille og rolig overnatting i en bobil uten preg av camping, utendørs matlaging og do i buskene skal ikke rammes av dette, sa byrådslederens spesialrådgiver til Bydelsverden 7. juni.
Kanskje mener politiet det samme, men vil holde mulighetene åpne? Det gjør i hvert fall tilværelsen usikker for bobilister på besøk i hovedstaden.
– En vilkårlig behandling av bobilister fra politiets side er ikke ønskelig, avslutter Pettersen. Han vil ta spørsmålet opp i foreningens styremøte førstkommende fredag.

.

Les også: Kan det soves i bobil i Oslo?

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *