Rasteplasser har blitt fotoikoner og får finaleplass i bransjekåring

Satsingen på Nasjonale Turistveger har gitt stor internasjonal oppmerksomhet for spenstig arkitektur i storslåtte omgivelser. I 2018 åpnet to nye rasteplasser, Ureddplassen og Bukkekjerka, som begge er finalister foran kåringen av årets betongprosjekt, Betongtavlen.

Det nye toalettbygget på Ureddplassen er et nytt landemerke. Foto: Lars Grimsby/ Statens vegvesen.

Bobilverden.no har tidligere skrevet om de to prosjektene, som nå får byggebransjens oppmerksomhet. De veifarende har oppdaget de nye rasteplassene og har for mange blitt et sted man må stanse – både for å se utsikten og arkitekturen.

Straks de første bildene av Ureddplassen ble delt av Statens Vegvesen og Nasjonale Turistveger gikk de verden rundt. Det enkle toalettbygget med bølget betongtak og gjennomskinnelige vegger – med Helgelandskystens naturskjønne og dramatiske havlandskap som bakgrunn – fikk mange til å tenke at hit måtte de legge turen neste gang. Fra plassen er det vidstrakt utsikt mot havet, Fugløya og Lofotveggen i det fjerne.

Ureddplassen består også av en plasstøpt utsiktsterrasse og et spektakulært trappeamfi som fører ned til sjøen. Stedet er også en minneplass for forliset av ubåten Uredd, som gikk på en mine og sank i februar 1943. 34 omkom i forliset, og i 1986 ble det reist et monument til minne om de omkomne.

– Den spennende bølgende formen på bygget i betong gjenspeiler havet utenfor, men står også i kontrast til de skarpe fjellene. Noen ser kanskje denne formen også som et deformert tårn på ubåten uredd som ble senket ute i fjorden, sier Jan Eldegard Hjelle, som leder juryen til Betongtavlen.

Lavmælt, men spektakulært toalettanlegg på Bukkekjerka. Foto: Hugo Fagermo.

Utsikt mot havgapet
Et stykke videre nordover, på Andøya, finner vi et annet prosjekt i Nasjonale Turistveger som også er finalist til Betongtavlen 2018: Bukkekjerka. Navnet er avledet fra de samiske ordene «bohki» som betyr kløft og «gierdie» som betyr stein. Stedet har vært en gammel samisk offerplass. Anlegget består av blant annet et toalettbygg, stier, benker og rasteområder

Fram til 1879 var det et fiskevær like ved, men en kraftig storm og sjø raserte stedet. Rester av fiskeværet, spor av jernalderhus og gravhauger er blant det man nå kan oppleve fra Bukkekjerka.

– Plassen har fått en spennende betongarkitektur bygget med godt håndverk i en fantastisk natur. Dette gjør et besøk her – mellom fjord, fjell og himmel – til en unik opplevelse, sier Hjelle om denne finalisten.

Toalettanlegg med utsikt. Foto: Caroline Støvring.

Betongtavlen deles ut av Norsk Betongforening i samarbeid med Norske arkitekters landsforbund.

Oppdatert 22. november 2018: Bukkekjerka ble tildelt «Betongtavlen 2018».

Statens vegvesen har laget denne filmen om Bukkekjerka rasteplass:

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Kilde: Pressemelding

Del dette med andre:

  1 comment for “Rasteplasser har blitt fotoikoner og får finaleplass i bransjekåring

  1. Kjæmpeflott at det satses på toalettanlegg og landemerker i samme slengen👍🏻 Men mitt spørsmål er😱??? Gjør ikke de veifarende fra seg om vinteren???😱 Kjører rundt i vårt vakre land og håper på å finne et avtrede👍🏻 Jo æ finner det👍🏻 Men skuffelsen blir stooor😱 VINTERSTENGTE 😱 er plakaten som møter meg😱 og i tillegg en masse ekskrementer rundt toalettanleggene fra folk som har gjort sitt fornødene i fortvilelse over stengte toaletter langs veiene😢😢😢

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *