En positiv og en negativ kommune

På denne kaikanten foran Vestfjord hotell er det ikke lenger lov å stå med bobil. Foto: Knut Randem.

Kommuner har positive og negative holdninger til bobilplasser. Det finnes det mange eksempler på. Mandag denne uka fikk vi henvendelser om en av hvert slag. Den ene bobilplassen stenges øyeblikkelig og den andre åpnet i helgen. De vil se hvordan dette fungerer.

Vestfjord hotell i Svolvær har i en årrekke hatt bobilplasser for utleie på bryggekanten foran hotellet. Plassen har vært populær blant bobilister både fordi den er sentralt plassert og fordi den har en praktfull utsikt til havnen.

Mandag fikk Bobilverden melding fra hotelldirektør Morten Moe om at plassen var stengt med umiddelbar virkning og ba om at oppføringen av plassen på Bobilplassen.no ble fjernet.

Moe forteller at han gjerne ville drevet bobilplassen videre foran hotellet, men kommunens holdning har gjort dette umulig.

– Vågan kommune forlangte at vi skulle ha tømmestasjon og ga oss bare tillatelse til å ha 10 bobiler på kaia fram til september. Dette er betingelser vi dessverre ikke kan godta, sier Moe. Han har lite til overs for behandlingen kommunen har gitt dem. Kravene er for strenge.

Forløperen til dette er en kommunal høring etter en søknad om dispensasjon fra byplanen. I følge kommunens høringsnotat har hotellet aldri hatt formell tillatelse til å ha bobilplasser foran hotellet. Det fremgår av høringsnotatet at planene ikke er utredet ferdig og heller ikke vedtatt iverksatt. Hotelldirektøren mener på sin side at det går utmerket å kombinere virksomhetene rundt hotellet med bobilplasser foran hotellet.

Hotellet har søkt om dispensasjon inntil det foreligger en plan for området, men kravene var så begrensende at Moe måtte stenge bobilplassene.

Velkommen til Gol
Det er langt fra Svolvær til Gol. Det er det også i viljen til å gjøre noe. Mandag fikk Bobilverden et ønske om å føre opp Gol kommunes sommerbobilplass på Bobilplassen.no.

Kari Anita Brenna ved Gol turistkontor forteller at kommunen i sommer gjennomfører en prøveordning med bobilplasser på parkeringsplassen til Gol videregående skole. Når skolen starter opp igjen skal skolen selv disponere parkeringsplassen og tiltaket evalueres.

– Det var turistkontorets leder Sissel Bjørøen som hadde idéen om å etablere en bobilplass i sentrum, forteller Brenna i Bjørøens feriefravær.
– Vi har utmerkede campingplasser utenfor sentrum, men ser at det er et godt tilbud å la bobilene få stå på et sted istedenfor å plassere seg mer tilfeldig rundt i byen.

Brenna forteller at bobilplassen har vært gjennom full kommunal saksbehandling. Det skal ha vært noe skepsis eller frykt for at en slik plass skulle føre med seg forsøpling eller uro. Men det ble vurdert til at dette ikke er noe problem med denne brukergruppen. Det ble også veid opp mot behovet for slike plasser. Mange besøker forretninger og spisesteder i sentrum. Da er det ikke aktuelt å bo på en campingplass utenfor byen.
– Campingplassene dekker et annet behov enn det opphold på bobilplassen gjør, sier Brenna og legger til at campingplassene har støttet tiltaket.

Bobilplassen er beregnet for kortere opphold, men det er ikke satt opp noen begrensning i reglene for plassen. Plassen holder bare åpent til 14. august, men om evalueringen er positiv blir dette en fast sommerplass i Gol sentrum.

Les også: Sommerplass i Gol

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *