Opplevelser på rekke og rad i Lofoten

Midnattssol over sandstranda på Ramberg. Foto: Knut Randem.

Midnattssol over sandstranda på Ramberg. Foto: Knut Randem.

Dramatisk hav, spisse tinder og kritthvite sandstrender – du opplever alt dette og mer til i et Lofoten preget av fiskevær og frodige jordbruksbygder. Dette er et godt sted å se midnattssola, nordlyset eller det blå lyset i mørketiden. Nasjonal turistveg Lofoten strekker seg fra Fiskebøl til ytterst på Å.

Strekningen fra Fiskebøl ved Raftsundet og ferga fra Melbu i Vesterålen til Å ytterst i Lofoten er 185 km. Her bør du bevege deg i korte dagsetapper og ta mange avstikkere til for eksempel Gimsøy, Eggum, Unstad, Vikten, Utakleiv, Nusfjord, Henningsvær og Svolvær.

Amfi med gabionmur rundt servicebygg ved Eggum, Nasjonal turistveg Lofoten. Arkitekt: Snøhetta AS. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Amfi med gabionmur rundt servicebygg ved Eggum, Nasjonal turistveg Lofoten. Arkitekt: Snøhetta AS. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Til Nasjonal turistveg Lofoten kommer du fra nord med ferge fra Melbu, fra øst og E6 kommer du ut via E10 og Lofastsambandet og fra Bodø kan du ta ferge til Moskeneshavn nesten ytterst på Lofoten.

Av egen erfaring vil vi anbefale å besøke Svolvær hvor den eldste boplassen, Øvreværet, ligger ved foten av Svolværgeita og er fra tidlig bronsealderen. Boplasser i huler og hellere er typisk for området hvor jakt og fangst har vært hovednæring, Kabelvåg er det eldste fiskeværet i Lofoten og tidligere også det største. Det var her den kommersielle delen av lofotfisket startet for over 1000 år siden. Her finner du også Lofotkatedralen, den største trebygningen nord for Trondheim. I Kabelvåg ligger også Lofotakvariet. Spis fiskesuppe på havna i Henningsvær og besøk Harr-museet, Loftr – vikingmuset i Borg, Nusfjord, som er et av Norges eldste og best bevarte fiskevær, og sjarmerende Reine pluss Sakrisøy hvor du kan kjøpe den ferskeste sjømaten du kan tenke deg. For å nevne noe.

Statlig satsning
Gjennom satsningen på Nasjonal turistveg Lofoten er det laget og oppgradert en rekke installasjoner til glede for veifarende.

Torvdalshalsen rasteplass på Nasjonal turistveg Lofoten, Vestvågøya. Arkitekt: 70° Nord - Gisle Løkken Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Torvdalshalsen rasteplass på Nasjonal turistveg Lofoten, Vestvågøya. Arkitekt: 70° Nord – Gisle Løkken Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Ved Austnesfjorden er det et flott panorama mot det kystalpine fjordlandskapet og kapellet på Sildpollneset.

Ved Gimsøystraumen er det anlagt rasteplass med toaletter. Bygget har også en kafédel. Arkitekten så for seg dette bygget utformet som en stor stein på den store, åpne flata mot straumen. «Steinen» har fått kuttet bort to hjørner der nødvendige dører og vinduer er puttet inn.

Ved Gårdsvatnet er det anlagt fugletittetårn. I Lofoten er det i tillegg til sjøfugl, mange våtmarksområder med et yrende fugleliv.

Rasteplassen ved Torvdalshalsen gir god utsikt over Vestvågøyas store landbruksarealer og vikingmuseet på Borg.

På Eggum er det anlagt en helt spesiell rasteplass med parkering og toalett. Dette er et populært utfartssted og en av Lofotens beste plasser å observere midnattssol.

Også ved Storeidvatnet er det reist et fugletittetårn.

Ved Skreda har en eldre rasteplass blitt oppgradert. Utsikten mot nordøst, som tidligere var sperret av bygningar, har nå blitt et nytt tilskudd til plassen.

Servicebygg ved Akkarvikodden rasteplass i Moskenes, E10, Nasjonal turistveg Lofoten. Arkitekt: Manthey Kula as. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Servicebygg ved Akkarvikodden rasteplass i Moskenes, E10, Nasjonal turistveg Lofoten. Arkitekt: Manthey Kula as. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Ramberg er med sitt innbydende torg og tilbud av forretninger og serveringsbedrifter et naturlig stopp på reisen. Fra Rambergstranda parkering med sti til stranda kan du nyte havutsikten og midnattssolen om sommeren. Her ligger også Rambergstranda camping.

Ta en stopp og nyt havutsikten fra rasteplassen ved Akkarvikodden. Det karakteristiske toalettet og møblene i granitt, gjenspeiler den rå og nakne naturen mot Vestfjorden.

Reinehalsen er et av Norges mest kjente utsiktspunkt. Hit kommer tusenvis av reisende hvert år for å ta sine fotografier.

Bobilparkeringer i Lofoten
Kommer du nordfra skal du vite at det finnes en bobilparkering i Melbu småbåthavn ikke langt fra ferga sørover.
Når du har kommet over på Nasjonal turistveg Lofoten finnes det bobilparkeringer i Svolvær, Kabelvåg og Lyngvær. I tillegg har vi erfart at Moskenes camping er godt innrettet for bobiler, men om du skal se midnattsola gjør du det bedre et annet sted. Det finnes en rekke campingplasser langs denne veistrekningen, og campingplassen i Ramberg gir flott utsikt mot midnattssola.
Fricamping kan være en utfordring i Lofoten på grunn av den store tilstrømningen av bobiler. Da kan det raskt bli for mange slik at mulighetene på sikt ødelegges for alle. Allerede nå er det mange ”forbudt for bobiler skilt” å se langs veien. Dersom du gjerne vil fricampe bør du ta flere hensyn her enn det du normalt ville gjort på et sted med færre bobiler i sesongen.

En av Norges eldste og best bevarte fiskevær finner du i Nusfjord. Foto: Knut Randem.

En av Norges eldste og best bevarte fiskevær finner du i Nusfjord. Foto: Knut Randem.

Del dette med andre:

  2 comments for “Opplevelser på rekke og rad i Lofoten

  1. Hei.
    Vi er et par i 50-årene som ønsker å leie bobil i Lofoten 18-26. august.
    Ankommer Evenes 18. august.
    Er det noen som kan hjelpe?
    Med vennlig hilsen Torkil

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *