Opplevelser i Finnmark – med eller uten sykkelløp

Lenger øst i Norge vil du neppe få se Arctic Race of Norway. Dette er første etappe. Kart: Arctic Race of Norway.

For første gang skal Artic Race of Norway starte helt øst i Finnmark. Løpet gir gode muligheter for deg i bobil til å skape stemning langs løypa. Om du ikke er så sykkelfrelst kan du likevel bruke anledningen til å se deg om og smake på stemningen.

Dette er sjette gang dette sykkelløpet av internasjonal kaliber arrangeres. Men aldri tidligere har løpet gått så langt øst i Norge. Med start i Vadsø 16. august er det duket for fire dager med opplevelse og stemning langs løypene.

Fra Vadsø skal det sykles 184 km fra Vardø rundt Varangerfjorden. Først på E75 og så i Varangerbotn inn på E6 og østover mot Kirkenes som er målby. I Kirkenes går løypa i en sløyfe gjennom byen og denne skal kjøres to ganger. Så her blir det stemning. På veien skal deltakerne blant annet over Buktfjellet og Tusenvikfjellet. Steder med motbakker er alltid et godt sted å se et sykkelløp.

Hamningbergveien i Vardø vest for Persfjorden går gjennom et fantastisk forrevent landskap, av mange beskrevet som et månelandskap. Hamningbergveien utgjør ytterpartiet av Nasjonal turistveg Varanger. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Før løpet starter skal du ta deg en tur på Nasjonal turistveg ut til Hamningberg. Om du ikke bor i området så skal du benytte anledningen til å se unik natur. Les mer om den her.

Den neste dagen går etappen fra Tana til Kjøllefjord. Den er på 195 km. Etter start går løypa rett nordover på fv98. Etter Rustefjelbma går løypa østover over Duoriejeaggi og Ifjordfjellet, som tidligere er kåret til Norges vakreste vei. Det kan du lese mer om her. I Ifjord dreier løypa mot nord og passerer Lebesby, Bekkarfjorfjellet, Torskefjorddalen og Hopseidet før løperne når målseilet i Kjøllefjord.

Den tredje løpsdagen skal det sykles 194 km fra Honningsvåg til Hammerfest. Med start i Honningsvåg betyr det at løperne skal gjennom Nordkapptunnelen med en stigning på 6,9 prosent før de fortsetter sørover langs E69. Ved Smørfjord svinger løypa inn på E6 til Skaidi hvor løypa går inn på rv94 mot Repparfjord, Kvalsund og nordover igjen mot Hammerfest hvor løype går oppom Reinla før løypa går gjennom Hammerfest og inn i landet i ei sløyfe før løperne kommer ned igjen til målgang i sentrum. Når du først er på disse kanter skal du også unne deg en tur langs den vakre veien opp til Havøysund. Den har status som Nasjonal turistveg, og du kan lese mer om den her.

Nyt utsikten fra sitteboksene ved rasteplassen i Snefjord. Sitteboksene er plassert slik at man finner le uansett hvilken retning vinden blåser. Arkitekt: PUSHAK arkitekter. Foto: Anne Olsen-Ryum for Statens vegvesen.

Den fjerde og siste løpsdagen, 19. august, skal det sykles 146 km fra Kvalsund til Alta. Den første delen av løypa er altså identisk med den tredje etappen ned til Skaidi hvor løperne svinger sørover på E6. I Alta blir Thomasbakken et viktig målepunkt. Løypa rundt Alta skal også kjøres to ganger før målgang

Det er nok bare de mest ihuga sykkelentusiastene som ser flere etapper, men det kan lett bli god stemning langs løypene og i start- og målbyene. Og i bobil kan du under et slikt arrangement sikkert være litt kreativ i hvor du plasserer deg.
Om du ikke skal se alle etappene så har du uansett et godt utgangspunkt for andre fine opplevelser i Finnmark.

Om du ikke har interesse av å se løpet, skal du likevel være oppmerksom på arrangementet. Veiene blir naturlig nok stengt en periode i forbindelse med den enkelte etappe.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Norge på langs
Les også: Med bobil i den arktiske klimasonen
Les også: Vegvesenet har kåret Norges vakreste vei
Les også: Med bobil til Nordkapp-alternativet
Les også: Løpets hjemmeside med ytterligere informasjon (ekstern lenke)

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *