Opplev tranedans i tusentall

Tusenvis av traner samler seg ved Hornborgasjön. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Tranene mellomlander i Västergötland på vei nordover. Her samles opptil 26.000 av de store fuglene før de setter kursen mot sine hekkeplasser. De begynner å komme i mars og i begynnelsen av april topper det seg i antall fugler.

Tranene har tilbrakt vinteren i Sør-Europa og Nord-Afrika. Tidlig på våren setter de kursen nordover, men de må hvile. Hornborgasjön er en av Nord-Europas viktigste fuglesjøer og et av få steder du kan oppleve disse fuglene i tusentall. Opptil 26.000 på en dag skal man ha greid å telle.

På østsiden av sjøen ligger dette informasjonssenteret. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Hvert år besøkes sjøen av om lag 150.000 mennesker som vil ha et glimt av den spesielle tranedansen. Dansen er nærmest å betrakte som en flørt, som knytter parene til hverandre. Fuglene parer seg vanligvis først når de kommer fram til sitt tilholdssted lenger nord.

Hornborgasjöen er bare 1,5 meter dyp og et yndet tilholdssted for mange fuglearter. På østsiden av vannet er det et informasjonssenter om fuglelivet. Der og andre steder rundt sjøen er det bygget skjermede utsiktspunkt slik at du kan komme nærmere fuglelivet. Husk kikkert om du reiser hit. Sjøen er om lag 10 km lang og 2-3 km bred.

Tranene samler seg hovedsakelig i det sørvestlige hjørnet av innsjøen. Området kalles selvfølgelig Tranedansen. I år ble den første tranen observert 1. mars. Den kan være en av de 30 parene som hekker ved Hornborgasjön. Det store antallet traner ventes et par uker senere. 25. mars ”åpnes” sesongen offisielt.

Utsiktspunktet på Fågeludden. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Hvor?
Hornborgasjön ligger mellom sjøene Väneren og Vätteren ca tre mil nord for Falköping. Tranedansen ligger ved vei 184.

Ved informasjonssenteret på østsiden av sjøen er det regulære parkeringsplasser for besøkende. Ved Tranedansen i sørvest var det parkeringsforbud langs alle veier da Bobilverden besøkte stedet for to år siden. Da var det etablert midlertidige parkeringsplasser på gressbakker – mot betaling. Her kunne du stå over natten. For bobil koster en dagparkering kr 100 og du betaler med appen WayToPark.

Det er ingen fasiliteter på parkeringsplassene, men om du vil ha med deg en naturopplevelse på nært hold, er det vel verd en tur innom.

Et fasinerende syn. Også for deg som er måtelig interessert i fugl. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Del dette med andre:

  1 comment for “Opplev tranedans i tusentall

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *