Ny rasteplass på Nasjonal turistveg Ryfylke

Prosjektet er inspirert av den ladete stemningen i maleren Lars Hertervigs billedverden. Både naturmotivene og de underlige figurbildene har gitt innganger til utforming av turistvegstoppets arkitektur, heter det i pressemeldingen. Foto: Fredrik Fløgstad.

Statens vegvesen og deres turistveiseksjon åpner stadig nye rasteplasser langs de nasjonale turistveiene. I morgen er det offisiell åpning av rasteplassen Ostasteidn.

Turistvegstoppet Ostasteidn ligger i Ryfylkes fjordlandskap; et landskap maleren Lars Hertervig hentet sine motiver fra. Prosjektet er inspirert av den ladete stemningen i Hertervigs billedverden; fra de tidlige, tunge og dystre oljemaleriene til de senere, egenartede, lyse akvarellene. Både naturmotivene og de underlige figurbildene har gitt innganger til utforming av turistvegstoppets arkitektur.

Den skadeskutte steinen, som har gitt navn til turistvegstoppet, danner tyngdepunkt og gir stedet identitet. Det er to utsiktpunkt, et på hver side av steinen. Det ene gir overblikk innover det vakre fjordlandskapet nordover; det andre gir utsyn til den nye Sandsfjord bro.

Utsikten fra Ostasteidn rasteplass. Foto: Fredrik Fløgstad.

Det nære landskapet er rekonstruert med jord, vegetasjon og trær, for å løfte den reisende ut av bilens flate og inn i naturen. Enkle gitterrister i glassfiber danner en lett ramme om rasteplassens aktiviteter; gangsti, sitteplasser, benk og bord. Ristene er et minimalt inngrep som tillater naturen å utfolde seg.

Toalettbygget henter inspirasjon fra Hertervigs motivverden. Det ytre er i slett betong, vegetert med mose, som trives i den nordisk tropiske regnskogen. Til kontrast er det indre i glatt, hvit betong, som er mykt bølgende, med overlys sildrende nedover. Betongen er forskalet med tekstiler sydd som store poser, og muliggjort av svært dyktige håndverkere, heter det i pressemeldingen fra Statens vegvesen, Turistvegseksjonen.

Torsdag 21. juni 2018, kl 11.00 blir rasteplassen offisielt åpnet av fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal. Arkitekt for rasteplassen er KAP Kontor for Arkitektur og Plan as.
Det er ingen fasiliteter beregnet for bobiler på rasteplassen.

Tekst: Redaksjonen

Les også: I Ryfylke med bobil over hei og langs fjord

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *