Nasjonalpark med muligheter

Sohlbergplassen hvor du fra en perle av et utsiktspunkt kan se omtrent den utsikten Harald Sohlberg hadde da han malte «Vinternatt i Rondane» for 100 år siden. Foto: Knut Randem.

Rondane nasjonalpark byr på et stort turterreng og mange muligheter for naturopplevelser. Her finnes også en av de få villreinstammene vi har. I ytterkant av nasjonalparken snor Rondevegen seg fram. Store deler av den har status som nasjonal turistvei.

Fjellet Muen i den sørlige enden av Rondevegen. Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen.

Dette er et område hvor bobilister kan finne seg til rette, men mange av mulighetene er ikke så lette å få øye på dersom du vil fricampe. Bruk øynene godt, så kan du finne gode plasser.
Campingplassene her skiller seg ikke fra campingplasser andre steder i fjellheimen. De er dyre og fortjener knapt en stjerne, men du kan kanskje finne unntak?

12 prosent stigning
Riksvei 27 fra Frya like nord for Ringebu i Gudbrandsdalen, fylkesvei 219 fra Atna i Østerdalen og nordfra Folldal mellom Hjerkinn og Alvdal, er de tre ”inngangene” til dette eldoradoet.

Muen i delvis vinterdrakt. Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen.

Veien er av god kvalitet, men det svinger selvfølgelig på seg. Særlig opp fra Gudbrandsdalen er stigningen slik at det blir mange svinger. Bakkene er også av de brattere med opptil 12 prosent stigning.

Den delen av veisystemet, som inngår i Nasjonale turistveger, er strekningen mellom Muen og Sollia kirke i sør og Folldal i nord.

Fire tilrettelagte plasser
I forbindelse med prosjektet Nasjonale turistveger er det fire tilrettelagte anlegg for veifarende.

Ved Sollia kirke er det en mindre rasteplass. Ved Strømbu er det en større rasteplass med varmestue med utsikt,

Ved Strømbu finner vi veiens hovedrasteplass med toaletter og varmestue. Arkitekt: Carl-Viggo Hølmebakk. Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

takterrasse og toaletter pluss kiosk i sesong. Her er det også en langtidsparkering, men den er merket med ”camping forbudt”. Dersom du ikke er opplagt på å diskutere forskjellen mellom parkering og camping, så er altså ikke dette en overnattingsplass.
Strømsbu omtales som en av de viktigste startstedene for fotturer i Rondane fra øst. Dette er også et startsted for fjellturer i Alvdal vestfjell.

Et høydepunkt omtrent midtveis på veien er Sohlbergplassen. Her er det bygget et prisbelønnet utsiktspunkt. Der får du omtrent den samme utsikten som Harald Sohlberg hadde da han i 1901-24 malte flere versjoner av sitt berømte

Du skal ha nese for fricamping for å finne de gode plassene. Foto: Knut Randem.

”Vinternatt i Rondane” eller ”Vinternatt i fjellene”, som det også kalles. Dette er intet sted å parkere, så nyt utsikten og kjør videre.

Det fjerde tilrettelagte turistvei-stedet er ved Folldal gruver. Dette er et av Norges ti viktigste teknisk industrielle kulturminner. Her finner du også informasjon om nasjonalparken.

Området er attraktivt hele året, men i vinterhalvåret kan deler av strekningene bli stengt ved vanskelige kjøreforhold.

Bobilverden prøvde både fricamping og campingplass langs veien. Det er ingen hemmelighet hva vi foretrekker å gjøre neste gang. Campingplass til 250 kroner natta velger vi kun for å lade batteriene. I hvert fall når den ikke utmerker seg på annet vis. Men alternativene må du altså bruke øynene for å finne…

PS
Vær oppmerksom på at motorisert ferdsel er forbudt i nasjonalparkene. Dermed er også overnatting i bobil forbudt. Pass derfor på at du holder deg utenfor verneområdet. Veien beskrevet over går utenfor nasjonalparken, men om du finner en gammel vei ut i terrenget, så sjekk kartet først…

Bobilverdens høstversjon av Sohlbergs Rondane. Foto: Knut Randem.

Del dette med andre:

  1 comment for “Nasjonalpark med muligheter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *