Nærmere fagutdanning i caravanteknikk

Pål Amundsen i Kroken-gruppen brenner for å etablere et nytt fag i utdanningssystemet som caravantekniker. Det vil på sikt gi tilgang til mer kompetent arbeidskraft til bobilverkstedene rundt om i landet.

Pål Amundsen er en pådriver for en fagutdanning som caravantekniker. Foto: Knut Randem.

Med tilhold i Åndalsnes har det vært naturlig for Amundsen å samarbeide med Rauma videregående skole om å utvikle denne utdanningen. I går orienterte Amundsen medlemsmøtet i NCB (Norsk Caravanbransjeforbund) om status for dette arbeidet.

– Ambisjonen var å komme i gang fra skolestart i 2019, men det toget har gått, kunne Amundsen forteller. Likevel er det framgang og godt håp om at fagutdanningen kan starte opp neste år.

Fagplanen er noe av det viktigste når et nytt fag skal legges inn i det offentlige skoleverket. Arbeidet med denne pågår og bør kunne bli ferdig slik at det kan legges inn som et utdanningsløp fra neste år. Det er også levert en søknad til Utdanningsdirektoratet om å etablere dette nye faget.

Satser på lokal forankring
Amundsen forteller at de satser på at utdanningen i stor grad skal forankres lokalt. Det første året i utdanningen er tenkt å være VG1 Elektro. Det året kan eleven ta nær hjemstedet.

– Det handler mye om å overbevise foreldrene om at dette er et godt opplegg og at de ikke skal behøve å sende de unge elevene til Ålesund for tidlig.

Det satses på at utdanningen i faget får en landslinje på Rauma videregående skole. Der skal elevene gå på VG2 Caravantekniker.

– Vi satser på at elevene under VG2 får sine praksisperioder hos forhandlere på eller nær sine hjemsteder.

Amundsen har tro på dette konseptet og at medlemmene i NCB stiller opp med praksisplasser under VG2 og læreplasser når det er tid for VG3; læreplass i bedrift.

Utdanningen skal gi kompetanse både i praktisk arbeid med bobil og campingvogn, kundebehandling, deler og tekniske ferdigheter.

Amundsen vil friste foreldrene med at dette faget også har en karrierevei. Med denne utdanning bør det bli mulig å avansere til stillinger som servicesjef, verksmester og daglig leder.

De fleste bobiler trenger kvalifisert bistand lenge før de oppnår denne alderen. Foto: Knut Randem.

Sverige får to skoler
I Falkenberg har de en yrkeshøyskoleutdanning for bobil- og campingvogntekniker. Neste år kan en slik skole også bli etablert i Kristinehamn. Dette er en ettårig utdanning med et litt annet opplegg enn i norsk fagutdanning, men erfaringene fra Sverige har åpenbart gjort det nødvendig med to slike skoler.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *