Maurtuen Marielyst i Danmark

Svært god plass på stranden utenfor Marielyst, og det er kort vei fra campingplassene til bredden av Østersjøen.

Lolland og Falster er gjort unna på et blunk på gode veier for dem som skal til fergehavnene i Gedser eller Rødby. Vi har mellomlandet i Marielyst og fått med mye feriemoro både for barn og voksne.

Marielyst på Falster er navlen og navet i sommerturismen på Falster. Havner du frivillig eller ufrivillig innom servicesenteret der en lørdag midtsommers, skjønner du hva folk her lever av i den lyseste årstid. Utleie av sommerhus er stor butikk – noe som igjen skaper liv og tett trafikk i byen. Denne geskjeften nyter vi godt av også vi som ferierer i vårt medbrakte hus. Midt i maurtuen ligger butikker og spisesteder tett langs etter hovedgaten, og de fleste norske dialekter synes å være representert ved utebord og i kassakøene.

Møns Klint egner seg for en passe dagstur fra maurtuen Marielyst

Tradisjoner
Marielyst har hundreårige tradisjoner som feriested for både dansker og ikke minst tyskere. I 1920-årene var det populært å dra hit for å nyte den friske sjøluft, datidens store sunnhetstrend. Og siden har det ballet å seg med sommerboliger, butikker og spisesteder. Det foregår jevnlig et eller annet mer og mindre støyende i de bilfrie sonene, og klatreparken utfordrer alltid de yngste. I ferien sitter kronene løst, og da er lett å gi etter for en runde med biltoget. Utbyttet for de som er eldre enn 5 år kan vel diskuteres.
Et vel så artig innslag langs veien i dette ferieområdet er alle som rigger opp stands og boder og selger hva de kaller antikviteter. Dette later til å være en slags alle manns hobby, og utenfor Marielyst Ny Camping fant vi det største søndagsmarkedet. Hva som er skrot og hva som er et skup, kommer sannsynligvis an på øyet som ser.

Det er alltid noe å være med på i sentrum av Marielyst.

Strand i superklassen
Men hva i all verden har vi campister å gjøre i en turistmaskin på høygir, i alle fall de av oss som bekjenner seg til teoriene om at det er utenfor allfarvei du opplever det ekte?
Forklaring 1: Traktene rundt Marielyst har godt om campingplasser. Vi skal ikke reklamere for noen, bare si at vi har gode erfaringer med både vertskap og fasiliteter på Østersøparken Camping og Marielyst Ny Camping. Grønt og velfrisert og god plass hos begge, uansett ekvipasje.
Forklaring 2: Du camper svært tett på en av Danmarks aller flotteste strender, og 20 kilometer sammenhengende sand dekker de flestes behov for armslag. Stranden har flere år på rad fått lov å heise det ettertraktede blå EU-flagget som signaliserer at her er det skikkelig standard både til lands og til vanns.
Forklaring 3: Marielyst er ypperlig egnet for turer til naboøyer og nabobyer med mange nok kjekke besøksmål til å fylle opp det meste av feriekalenderen, uansett vær.

Katastrofen
Det er alltid en ulempe å bo i et flatt land med havet tett på. Når været vender vrangsiden til, er tiden mellom strandidyll og katastrofe farlig kort. Dette fikk folk her i traktene erfare den 13. november 1872. Østersjøen veltet innover land og 24 mennesker mistet livet. Husdyrene på gårdene ble slukt av vannmassene, og det fruktbare jordbrukslandet ble dekket av sandmasser. Men danskene brukte ikke lange tiden på å bestemme at dette skulle aldri gjenta seg, og 23. mai i 1873 ble dikeloven vedtatt. Dette vedtaket resulterte i det lange diket der vi i dag kan gå kveldsturen i fred for innpåslitne syklister. Tohjulingene er henvist til veien på innsiden av diket, og den fungerer utmerket til dette formål. Der er det trygt for å sykle for alle aldersgrupper.

Store lekeområder i Knuthenborg Safaripark når runden til dyrene er unnagjort.

Overkommelig stort
Danmark er overkommelig stort, og i denne delen av vårt naboland betyr det kort vei mellom attraksjonene som gir ordentlig utbytte for til dels dyre inngangsbilletter. Lengst unna basecamp Marielyst – på Lolland, ligger Knuthenborg Safaripark som fører besøkende tett på både tigrer og hvite ulver. Kamelene beiter temmelig fritt, men det er ingen grunn til panikk om en kamel blir litt nærgående. De bare liker mennesker. Knuthenborg har rikelig med barnevennlige aktiviteter inne på området, og det er råd å få seg et måltid mat til anstendige priser. Det hender sommerværet slår seg vrangt også i Danmark, og da er det godt å vite at Lalandia Aquadome ligger en liten times biltur unna. Badelandet lokker med tropiske opplevelser i behagelige temperaturer.

Vanntårnet hilser velkommen inn i den smilende byen.

En halv time unna ligger også Sakskøbing som kaller seg den smilende byen. Dette understrekes av et digert smilefjes på byens vanntårn, et landemerke og ledestjerne. Gågaten og tilstøtende fredelige smau har nok av butikker og spisesteder.

Landemerket
Innendørs og utendørs opplevelser lar seg også godt kombinere på utfluktsmålet Møns Klint. Mange trapper å forsere til toppen, men bryet verdt for et glimt av et dansk landemerke. De sprekeste tar selvsagt med seg både utsiktspunktet og trappene ned til stranden. Innomhus i museet får man med seg den geologiske delen av Danmarks historie. Husk å løse billett ved innkjørselen, ellers slipper du ikke ut igjen!

Middelalderby
Ikke langt unna Marielyst i nabobyen Nykøbing ligger en middelalderby med en helt spesiell atmosfære. Danskene er flinke til å utvikle levende besøksparker som appellerer til alle aldersklasser, og genistreken her er et eget område der noen av historiens geniale oppfinnelser er gjenskapt. Dette er lærerikt for de yngste og noe å bruke musklene på for oss voksne. I Nykøbing ligger også Guldborgsund Zoo & Botanisk Have. Anlegget innendørs er overkommelig stort og besøkende kommer tett på både det som svømmer og det som flakser. Det samme gjelder utomhus. Når de yngste føler at de har fått nok av det zoologiske, er det bare å styre dem retning lekeområdet som er helt enestående.

Middelaldermiljø med levende mennesker som driver med sitt på middelaldersk vis.

Fluktruten
Gedser er veis ende på Falster, bokstavelig talt. Herfra går fergen til Tyskland og så er vesle Danmark unnagjort. Men de som er noen dager i Marielyst, bør avlegge fergebyen en visitt. Turen ender på Gedser odde, det aller sørligste punkt i Danmark som derfor kan skryte på seg landets sørligste vanntårn som også er åpent for besøkende som vil ha det store overblikket. Litt ikke-dansk historie knyttet til Gedser fra den tid Europa var delt. Ferge- og fiskerhavnen var målet for mange av dem som forsøkte å flykte vestover sjøveien fra DDR for mindre enn 30 år siden. Mange la ut på sjanseseilasen fra øya Hiddensee, i dag en meget populær tysk sommerperle. Det var stor skipstrafikk i denne delen av Østersjøen så det var gode sjanser for å bli reddet hvis flyktningene greide å lure de østtyske grensevaktene og komme seg ut i internasjonalt farvann.
Historien vet å fortelle at danske offentlige tjenestefolk aldri spurte etter visum fra disse menneskene. Det holdt lenge med navn og nasjonalitet fra de til dels sterkt forkomne flyktninger.

Tekst og foto: Magne Reigstad, Bobil- og Caravanmagasinet (BoCM)

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *