Ingen parabol i utlandet

Parabolen kommer ofte raskt opp på parkerte bobiler. I utlandet får du ofte inn det samme som i Norge, men har du lov til å se på det? Foto: Knut Randem

Parabolen kommer ofte raskt opp på parkerte bobiler. I utlandet får du mange ganger inn de samme kanalene som i Norge, men har du lov til å se på dem? Nei, sier leverandørene. Foto: Knut Randem

TV-signaler fra satellitter brer seg utover et stort område. Med riktig parabol kan du ta inn ”norske” TV-signaler fra Nordkapp og til et godt stykke ned i Europa. Du har likevel ikke lov til å ta dem ned når du er utenfor Norge. Bobilverden har spurt en av leverandørene hvorfor det er slik.

TV-signaler sendes fra satellitter som står stille over ekvator. Det vil si at de følger jordas dreining og holder seg i en fast posisjon i forhold til mottakerne på bakken. Det finnes mengder av TV-signaler å hente ned. Mange er gratis og ukodet. Andre inngår i abonnementspakker fra for eksempel Canal Digital og Viasat. Da kreves det en dekoder for å ta inn signalene.

Satellittene, som sender mot norske abonnenter, treffer med sine signaler bakken i en sirkel. Den strekker seg et godt stykke utenfor Norges grenser. Selv om du har kjøpt og betalt parabolen har du likevel ikke lov til å se på abonnementskanaler utenfor Norge.

Informasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital Norge AS bekrefter overfor Bobilverden at den avtalen du gjør med dem, kun gjelder i Norge. Slik er det også for deres konkurrenter.

Informasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital Norge sier til Bobilverden at det er en tillitssak at du ikke ser på deres kanalpakker i utlandet. Foto: Canal Digital.

Informasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital Norge sier til Bobilverden at det er en tillitssak at du ikke ser på deres kanalpakker i utlandet. Foto: Canal Digital.

– Hvorfor kan jeg ikke se på abonnementskanalene i utlandet?
– Det har med rettigheter å gjøre. Vi har kjøpt rettighetene til TV-signalene i Norge. Også fjernsynsselskapene har kjøpt visningsrettigheter til programmer og filmer for visning i et begrenset marked, forklarer Pettersen. Det blir på samme måte for svensker med svensk avtale. De kan ikke se lovlig på disse kanalene når de er i Norge.

– Kan ikke en bobil på norske skilt betegnes som norsk marked uansett hvor den er?
– Nei, våre avtaler begrenser seg til land og bruk i et annet land er brudd på abonnementsavtalen.
Verken Canal Digital eller konkurrentene deres har mulighet til å se hvor bobilene befinner seg når parabolen benyttes. Pettersen understreker likevel at avtalen er basert på et gjensidig tillitsforhold.

– Hva skjer om dere oppdager at jeg benytter parabolen for å se på abonnementskanalene mens jeg er i utlandet?
– Da stenges abonnementet. Vi får også noen tips om misbruk, og i noen tilfeller er det også snakk om anmeldelse. Det er imidlertid svært sjelden.

– Hvordan kan man bruke parabolen lovlig i utlandet?
– Det ligger mange åpne kanaler på ulike satellitter. De kan du se på, men ingen av dem er fra noen av de største norske TV-kanalene i våre abonnementspakker, avslutter Pettersen.

Del dette med andre:
Anbefalt innhold:
Kommune stengte for bobiler for å unngå koronaspredning

På det nedlagte fergeleie ved Bremsnes på Averøy har det vært en uoffisiell og populær bobilplass. Nå har kommunen stengt Read more

Ny E6 i Soknedal åpner i dag

Ingen offisiell åpning med taler og pomp og prakt i dag, men det er i dag 6,5 km ny E6 Read more

  1 kommentarer til “Ingen parabol i utlandet

 1. LordR
  8. mars 2015 at 13:05

  Dette er egentlig helt tåpelig. Hvis vi overfører det til andre varer og tjenester vi kjøper, ville det feks. vært ulovlig å bruke mobilen i andre land. Hva med din egen bil? PC? Sykkel? osv. osv.
  Vi kjøper og betaler for en tjeneste, og om jeg er en kilometer inne i Sverige eller i Norge, så må det da være det samme. Rettighetene er vel kjøpt for å vises til norske kunder, uavhengig hvor de befinner seg, så lenge de betaler for det.

  Løsningen for alle er å kjøpe seg bredbånd på tur og streame feks NRK og TV2 Sumo. Det er det parabolselskapene som taper på.

  • KjellS
   8. mars 2015 at 17:44

   Svært mange programmer fra norske kanaler er også begrenset til Norge – og da sjekkes man på IP-adresse. Er den utenlandsk så blokkeres sendingen.

   • Arne
    26. juni 2016 at 18:43

    Ikke noe problem å “fikse” dette 🙂

  • Kjakan
   23. juni 2017 at 13:41

   Nå er vel nettforbindelse rimelig sjabby nedover Europas campingplasser da, så hadde ikke gått all inn her akkurat…

 2. Elin jensen
  8. mars 2015 at 18:16

  ingen løsning å betale for sumo heller, vi gjorde det og fikk nesten ikke se på noe. PGa utenlandsk ipadresse var nesten alt sperret,er programmet kjøpt inn fra utlandet: kan det ikke vises, sport med reklame kan ikke vises og nesten alle barneprogram var lagd i utlandet og!

 3. admin
  8. mars 2015 at 19:58

  Vi prøvde å få en forståelse for at en bobil på norske skilt er norsk område, men det ville han ikke være med på. Kanskje bør bobilorganisasjonene prøve å ta opp dette problemet med innholdsleverandørene..?

 4. eiriken
  8. mars 2015 at 20:58

  Kjørt Turbuss i utlandet i mange år. Fikk med en passasjer som slo seg vrang og jeg så ingen annen utvei enn å dra til politiet i Freiburg, Tyskland. Politiet sa at de kunne ikke ta ham pga at han var på norsk område. Dermed er jo også en bobil å betegne som norsk område, så hvorfor er det da galt å ta inn norsk tv i norskt område?

 5. Tor H
  8. mars 2015 at 23:47

  Takket være en stadig “syting” på dette og klaging til tilbyder blir stadig nedslagsfeltet mindre og kanaler stenges.

  Kan ikke folk akseptere at det er ikke lov og det er et internasjonalt “problem”.

  Alle turister som tar ned signaler fra eget land i utlandet med “feil” utstyr gjør noe ulovlig.

  Lager en for mye pes om dette er det vel bare et tidsspørsmål til signalene følger hjemlandets grenser 🙂

 6. Jan N
  10. mars 2015 at 11:15

  Hva så med ansvaret for informasjon?
  Vi kjøper parabol og abbo montert på bobil til x tusen kr.
  Ingen informerer oss om at dette i prinsippet er ulovlig utenfor norges grenser?
  Det var jo hele vitsen med anlegget, å ta inn norske kanaler når vi er ute og reiser!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *