I bobil til Troms og Finnmark, del 2

Å våkne til en slik utsikt er noe av gleden med bobil i Finnmark. Foto: Knut Randem.

Å våkne til en slik utsikt er noe av gleden med bobil i Finnmark. Foto: Knut Randem.

I Vest-Finnmark er Nordkapp det største trekkplasteret. Turister i tusentall setter daglig kursen mot klippen. Vil du ikke være en av disse finnes et annet, men mindre kjent alternativ.

Les gjerne del 1 før du leser videre.

Nordkapp-klippen har alltid vært et velkjent og viktig orienteringspunkt for skipstrafikken i nord. I 1553 satte en engelsk ekspedisjon av gårde under ledelse av orlogskaptein Richard Chancellor for å prøve å finne nordøstpassasjen til Kina. Den fant han ikke, men på gamle sjøkart etter den ekspedisjonen dukker navnet Nordkapp opp for første gang. I vår tid har Nordkapp blitt en kommersiell suksess. ”Alle” skal til Nordkapp en gang i livet.
Det høyeste punktet på Nordkapp ligger 309 meter over havet.

Veien til Havøysund bringer deg nesten like langt nord som Nordkapp. Det er en vakker vei. Foto: Knut Randem.

Veien til Havøysund bringer deg nesten like langt nord som Nordkapp. Det er en vakker vei. Foto: Knut Randem.

Havøysund er et godt alternativ for den som ikke vil være en del av dette mylderet. Når du kommer E6 til Olderfjord kan du velge å kjøre E69 mot Nordkapp eller velge veien mot Kokelv (fv 889) hvor Nasjonal turistveg Havøysund starter. Veien bukter seg gjennom et vakkert landskap og både Lillefjord, Snefjord og Selvika byr på lekre rasteplasser. Havøysund er et aktivt lokalsamfunn med anløp av Hurtigruten. Her er det en bobilplass sentralt plassert og det skal også være mulig å stå en natt på eller ved hurtigrutekaia. Det finnes for øvrig flere muligheter for fricamping på denne strekningen – slik det gjør i hele Finnmark.

I Hammerfest blir du medlem i Isbjørnklubben. Foto: Knut Randem.

I Hammerfest blir du medlem i Isbjørnklubben. Foto: Knut Randem.

Før du kommer så langt har du vært en tur innom Alta og har blitt medlem av Isbjørnklubben i Hammerfest. Der kan du også se Meridian-monumentet, som i 2005 ble innlemmet i UNESCOS verdensarvliste. Meridianbuen fra Hammerfest til Svartehavet skulle kartlegge jordens form og størrelse mer nøyaktig enn tidligere. Et lite steinkast fra dette monumentet finner du en annen type monument – Melkøya, som er viktig for oljeutvinningen i nord.
Like over Hammerfest ligger en campingplass hvor du ikke skal la deg overraske av at det av og til kommer et par reinsdyr gjennom plassen.

Sametinget sett fra en karakteristisk side. Foto: Knut Randem.

Sametinget sett fra en karakteristisk side. Foto: Knut Randem.

Etter Havøysund (eller Nordkapp) kan du kjøre E6 langs Porsangerfjorden sørover til Lakselv. En vakker rute med mange muligheter for stopp. Du kan fortsette videre sørover til Karasjok hvor du kan besøke Sametinget og oppleve samisk kultur.

Dersom du ikke har tid eller synes det blir for langt å kjøre lenger østover, kan du nå sette kursen vestover til Kautokeino hvor Juhls sølvsmie og andre håndverksbedrifter er verd et besøk. Deretter kan du kjøre sørover inn i Finland og ta veien langs svenskegrensa ned til Botenvika.

Selvfølgelig har du tatt deg bedre tid. Så før du setter kursen sørover følger du E6 nordover langs Tanaelva og finskegrensa. Fra Lakselv kan du også velge en nordligere rute på rv 98. Her er det også mange avstikkere du kan ta. Veien til Lebesby og Mehamn er en slik avstikker.
De to veiene møtes i Tana hvor E6 går videre østover til Kirkenes hvor Hurtigruten har sin siste stopp. Her finner du en tømmestasjon og en litt uformell bobilplass på kaia. På veien hit kan du også ta en avstikker til Bugøynes som er det eneste fiskeværet i Sør-Varanger kommune. I 1689 ble det anført på et kart at ”dette var det ytterste sted bebodd av norske folk”.

Hamningbergveien i Vardø vest for Persfjorden går gjennom et fantastisk forrevent landskap, av mange beskrevet som et månelandskap. Hamningbergveien utgjør ytterpartiet av Nasjonal turistveg Varanger. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Hamningbergveien i Vardø vest for Persfjorden går gjennom et fantastisk forrevent landskap, av mange beskrevet som et månelandskap. Hamningbergveien utgjør ytterpartiet av Nasjonal turistveg Varanger. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Etter Kirkenes kan du sette kursen i retning Tana igjen. Du kjører da langs Varangerfjorden. Innerst i fjorden ”snur du rundt” og kjører ut igjen på nordsiden av fjorden og setter kursen mot Vadsø og Vardø. Hele veistrekningen på nordsiden av Varangerfjorden, forbi Vardø og helt ut til Hamningberg utgjør Nasjonal turistveg Varanger. Veien går i et helt spesielt landskap og rasteplasser og utsiktspunktene er attraksjoner i seg selv. Veien er et ”must” når du er i Øst-Finnmark.
Den vide horisonten er en perfekt bakgrunn både for det fargerike vinterlyset og midnattsolen om sommeren.

Nasjonalparker
I Finnmark finnes det fire nasjonalparker: Stabbursdalen nasjonalpark med verdens nordligste furuskog, Øvre Anarjohka nasjonalpark, en avsides og urørt del av Finnmarksvidda, Øvre Pasvik nasjonalpark som ligger i Nordkalottens største urskog og den nyopprettede Seiland Nasjonalpark som ligger mellom kommunene Alta, Hammerfest og Kvalsund.
Du kan oppleve helleristninger blant annet på Alta Museum. Bergkunsten i Alta ble innskrevet på UNESCOs Verdensarvliste i 1985. Verdensarvområdet i Alta består av fem områder, hvorav et område med hellemalerier og fire områder med helleristninger.
Antall figurer anslås i dag til å være minst 5000. Dette er det eneste området som er tilrettelagt for publikum. Helleristningene i Alta ble laget av jeger- og fangstfolk for 6200 til 2000 år siden.

Reinsdyr i eller tett på veien må du regne med når du kjører i Troms og Finnmark. Foto: Knut Randem.

Reinsdyr i eller tett på veien må du regne med når du kjører i Troms og Finnmark. Foto: Knut Randem.

Ruta fra sør
Hvilken vei skal du velge til og fra Troms og Finnmark? Du kan velge E6 gjennom Norge begge veier som hovedåre, men med avstikkere etter ønske. Kvænangsfjellet på E6 i Troms og Ifjordfjellet på rv 98 i Finnmark er bokstavelig talt to høydepunkter på hovedveiene.
Fra Kautokeino kan du velge en rute sørover til Bottenvika og har du vært i Øst-Finnmark kan du ta av E6 i Utsjoki og kjør inn i Finland sørover forbi Ivalo på E75 og Rovaniemi videre til Bottenvika og inn i Sverige.

Disse to artiklene om bobilturer til Troms og Finnmark er selvfølgelig bare et røft overblikk. Det finnes massevis av varianter som passer deg. De bobilistene som bor i fylkene har selvfølgelig sine egne favoritter. Del gjerne dine favoritter i kommentarfeltet under.

Les også: Planlegg Troms og Finnmark i bobil (del 1)
Les også: Bobilplasser i Troms og Finnmark
Les også: Tømmestasjoner i Troms og Finnmark

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *