I bobil langs Djevelens tanngard på Senja

Husøy på Senja, sidevei fra Nasjonal turistveg Senja. Foto: Roger Ellingsen/Statens vegvesen.

Husøy på Senja, sidevei fra Nasjonal turistveg Senja. Foto: Roger Ellingsen/Statens vegvesen.

Senja er Norges nest største øy. Her finner du Nasjonal turistveg Senja som går mellom Botnhavn i nord-øst og Gryllefjord i sør-vest. Deretter kan du ta ferge til Andøya og nok en offisiell turistveg. Det skiftende naturlandskapet med veier ut og inn av fjorder tar deg så langt ut i havgapet det er mulig å komme. Flere interessante avstikkere er det også på Senja.

Midnattslys i slutten av juni ved Tungeneset rasteplass og utsiktspunkt, Nasjonal turistveg Senja. Utsikt rett mot fjellrekka Okshornan, Ersfjorden på Senja. Arkitekt: Code arkitektur as Foto: Steinar Skaar/Statens vegvesen.

Midnattslys i slutten av juni ved Tungeneset rasteplass og utsiktspunkt, Nasjonal turistveg Senja. Utsikt rett mot fjellrekka Okshornan, Ersfjorden på Senja. Arkitekt: Code arkitektur as Foto: Steinar Skaar/Statens vegvesen.

Det er flere mulige veier til Senja. Fra E6 kan du kjøre inn via Finnsnes og fylkesvei 861 til Botnhavn. Fra Tromsø kan du ta veien over Kvaløya og så ferge fra Brensholmen til Botnhavn. I vest kan du ta ferge fra Andenes på Andøya til Gryllefjord på Senja.

Nasjonal turistveg Senja er 90 kilometer lang. Sammen med Nasjonal turistveg Andøya er den et ytre alternativ til E6 og Hurtigruten. Her er nærkontakten med havet den store opplevelsen. Reisen går gjennom et skiftende naturlandskap opp og ned bakker og fjell, og inn og ut av fjordarmer som strekker seg helt ut i havet.

Vi kjører fra øst mot vest. Allerede i Botnhavn skal du ta den første avstikkeren. Den går rett nord til det lille og idylliske fiskeværet Husøy. Du kommer ut til fiskeværet via en molo, og ved denne moloen er det også en bobilparkering (send oss gjerne en oppdatering om vann/strøm på plassen). Det er fylkesvei 277 som knytter Husøy til omverdenen. Likevel bor det bare om lag 250 personer her, men utviklingen skal være positiv. Riktignok kan det være så værhardt her at flere av de eldste husene er bardunert. Fiskeværet ble for øvrig kjent i forbindelse med TV2s dokusåpe ”Da damene dro” i 2008.

Nasjonal turistveg Senja er fylkesvei nummer 862 fra Botnhavn, men bytter senere til riksvei 86. På veien vestover går turen over Senjahopen hvor du også kan ta en avstikker nordover til fiskeværet Mefjordvær. Mefjordvær ligger ytterst i havgapet og skal ha en anerkjent restaurant og en pub om du vil nyte slike gleder. Senjahopen, som er et av de viktigste fiskeværene på Senja, ligger skjermet til for vær og vind i ei bukt i Mefjorden.

På Tungeneset er det anlagt en rasteplass med et ypperlig utsiktspunkt mot blant annet fjellrekken Okshornan, som reiser seg opp av havet. Installasjonene på Tungeneset leder deg over svabergene og ned i fjæra. Her finner du også et par fjellgryter hvor vannet skiftes ut ved flo og fjære. Vannet varmes raskt opp av sola, så kanskje kan det være aktuelt å bade?

På veien videre kan du sikkert ta en avstikker opp til Bøvær eller kanskje helt til Ånderdalen nasjonalpark? Mellom disse to avstikkerne ligger Bergsbotn utsiktspunkt med et storlått panorama over Bergsfjorden og havet utenfor. Dette er det nok mange som vil regne som en av de mest storslåtte installasjonene på Nasjonale turistveger.

Utsiktspunktet Bergsbotn, Nasjonal turistveg Senja. Arkitekt: Code arkitektur as. Foto: Tonje Tjernet/Statens vegvesen.

Utsiktspunktet Bergsbotn, Nasjonal turistveg Senja. Arkitekt: Code arkitektur as. Foto: Tonje Tjernet/Statens vegvesen.

På Finnsæter ligger Senjatrollet, som er verdens største troll. Det er et opplevelsessenter og en turistattraksjon bygget på gamle sagn. Her er det parkeringsplass og tømmestasjon for bobiler. Få også med deg vakre Hamn, som av Innovasjon Norge er anbefalt blant de 25 mest attraktive reisemålene i Norge.

Dersom du planlegger å avslutte (eller starte) denne strekningen med ferge fra/til Gryllefjord – Andenes, bør du sjekke at det er sesong for ferga, som kun går i sommersesongen. Gryllefjord er forresten både et fergested og et fiskevær og har snaut 400 innbyggere.

Kjøreturen langs yttersiden av Senja går langs det som kalles Djevelens tanngard, men det er neppe noen grunn til å engste seg for å kjøre der med bobil. Mange diskuterer hvilken vei det er flottest å kjøre over Senja. Så prøv gjerne begge veier om det passer sånn.

Del dette med andre:

  5 comments for “I bobil langs Djevelens tanngard på Senja

  1. Fjellene mellom Ersfjord og Mefjord heter IKKE Djevelens tanngard. De heter OKSHORNAN. Oppfordrer dere til å bruke korrekte navn, og ikke spre nykonstruerte navn uten rot i virkelige navn. Lokalbefolkninga på Senja misliker dette.

  2. Skal på bobilferie nordover til Tromsø, og tenkte å kjøre kystriksveie fra Helgeland og et stykke, skal også innom Lofoten, men vi er ny i forhold til bobilferie, så er det noen flotte ferietips som kan være greit å få med seg på turen? Både om campingplasser, fricamp, natur……Alle tips mottas med takk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *