Her finner du informasjon om påsketrafikken

Mer enn halve Norge skal ut å reise i påsken. Mye trafikk og skiftende vær kan bli krevende selv om utfartstrafikken sprer seg over flere dager.

Påskeværet kan være utfordrende. Her fra brøyting i Varanger. Foto: Øyvind Antonsen, antonsenfoto.blogspot.no, Statens vegvesen.

Hvert år skjer det om lag 70 ulykker i påsketrafikken. I fjor mista ingen livet i påsketrafikken mot en i 2017. Tidligere har tallene vært høyere.

– Senk farten, følg køen og dropp de farlige forbikjøringene. Du sparer nesten ingen tid på vågale valg, men utsetter deg og andre for fare, sier veidirektør Terje Moe Gustavsen i en pressemelding.

– Jeg har mange av mine beste kvinner og menn på vakt denne påska for å hjelpe deg trygt fram og tilbake. Vi deler riktig og oppdatert informasjon med trafikantene fortløpende. Da får bilistene beskjed om kø, hindringer og anbefalte omkjøringsveier, sier Gustavsen.
– Det er bedre å komme fram litt senere enn ikke i det hele tatt.

Overvåker vei og trafikk
– Selv om det har vært lite snø i fjellet i år, kan det være store forskjeller mellom by og fjell. Med en sen påske kan aprilværet være krevende. I lavlandet kan det være fint og tørt, men på fjellet kan det skifte raskt, sier trafikkoperatør Hanne Anette Norheim. Hun er en av de som er på vakt på Vegtrafikksentralen i Bergen i påsken. Der overvåker hun og kollegaene de tre vestlandsfylkene.

– På mange strekninger blir det både dobling og tredobling av trafikken i påskeferien. Det er når hyttefolket skal hjem at det blir mest forsinkelser, og disse dagene må du forvente kø. Et godt råd er å reise hjem fra fjellet enten tidlig på morgenen eller seint på kvelden, eventuelt unngå å reise hjem 1. eller 2. påskedag, sier Åsmund Møller Johansen, senior kommunikasjonsrådgiver i Statens vegvesen.

Her kan du se oppdatert informasjon om trafikken.

Mer spredning på utfarten
De siste årene har utfartstrafikken i påsken fordelt seg jevnere fra fredag til onsdag.
– Påskeutfarten er ikke like utfordrende som før da det var mer konsentrert trafikk før palmesøndag. I år kommer påsken sent og flere vil kanskje oppsøke sjø eller by i stedet for fjellet. Det kan bety at trafikken sprer seg på flere veier eller at det blir mindre trafikk på veiene, sier Johansen.

Et godt råd kan være å aktivere trafikkvarsling i bilradioen. Da vil sendingen bli avbrutt av trafikkmeldinger fra for eksempel NRK. De følger gjerne godt med når du holder i rattet.

Statens vegvesen har fem veitrafikksentraler i Oslo, Porsgrunn, Bergen, Trondheim og Mosjøen, over 500 webkamera og om lag 400 værstasjoner mye av informasjonen de samler inn kan du finne igjen på etatens interaktive kart over hindringer i trafikken. Det finner du her. På travle dager blir de viktigste trafikkmeldingene lest inn på telefonsvareren på 175.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *