Har jeg rett miljømerke for denne byen?

App-en fra Green Zones GmbH viser deg enkelt hva som gjelder i den aktuelle sonen. Illustrasjon: Green Zones GmbH.

Dette er et spørsmål de fleste som reiser nedover i Europa stiller seg fra tid til annen. Hvor stor er miljøsonen her? Hvilken farge skal miljømerket ha i dag? Spørsmålene er mange, men her er et hjelpemiddel.

I Tyskland er miljøsonene faste og gjelder hele døgnet og hele året, men hvor går grensen for den enkelte sonen? I Frankrike er det slik at den aktuelle luftforurensningen avgjør hvilken farge du kan ha på miljømerket den aktuelle dagen. Andre land har andre regler. Det kan også være forskjellige regler fra by til by. Da blir det vanskelig å forholde seg til hva som gjelder hvor. Spesielt gjelder dette der restriksjonene blir kunngjort lokalt dagen før restriksjonen trer i kraft. Dette er typisk restriksjoner som gjelder inntil forurensningen har sunket til et akseptabelt nivå igjen.

Hvilke restriksjoner gjelder i Paris i dag? Illustrasjon: Green Zones GmbH.

Green-Zones GmbH er forhandler av de fleste miljømerker du trenger i Europa. I år har de lansert en praktisk app som gir deg svaret rett i hånda. Den ble i sommer tilgjengelig for Androide-telefoner og nå har den også blitt tilgjengelig for Iphone.

I app-en får du informasjon om miljøsonene i Østerrike, Belgia, Danmark, Frankrike og Tyskland. Her velger du først land så by. Da får du opp en side med generell informasjon om miljøsonen. Du kan trykke på et kart for å se i detalj hvilket omfang miljøsonen har. Her kan du også søke på adresser for å se om din destinasjon ligger i eller utenfor sonen.
Nederst på siden kan du også trykke på en knapp for å se en enkel status om hvilke kjøretøy som kan kjøre inn i sonen.

Der restriksjonene i sonen kan endre seg vil det bli varselfarger for å gjøre deg oppmerksom på at du kanskje bør sjekke om du kan kjøre inn for eksempel i Paris i dag. I framtiden vil det også komme en funksjon som kan gi deg varsel i telefonen dersom det blir midlertidige restriksjoner i en miljøsone. App-en har kun informasjon om de nevnte landene og spesielt østover i Europa er det flere land med restriksjoner, som mangler her.

App-en kan lastes gratis ned der du ellers finner app-er. Søk “Green-Zones” så bør du finne den.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Miljømerker i Europa

Del dette med andre:

  1 kommentarer til “Har jeg rett miljømerke for denne byen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *