Den grå by ved havet

Husum slott. Foto: Wikipedia commons

Hit reiser ikke skandinavene så ofte, men bare noen få mil unna har de yndlingsplassene sine. Hvorfor reiser de ikke til hovedstaden i Nordfrisland? Byen er ikke grå – selv om den har fått det tilnavnet.

I Schleswig-Holstein kan man lett få inntrykk av at skandinaver i bobil holder seg langs Østersjøen. Men det er også mange fine byer på kysten mot Nordsjøen. Husum er en av dem. Den ligger omtrent på høyde med Flensburg, men havner likevel i skyggen av sin mer kjente ”nabo”.

Husum i kveldsbelysning. Foto: Knut Randem.

Ok, så er ikke den svært sentrumsnære bobilplassen verdens flotteste, men den har utmerket utsikt og der ute mot havet ligger det også en campingplass. Mer om det lenger ned.

Det finnes slike perler i bybildet. Foto: Knut Randem.

”Den store mannedrukningen” i 1362 er årsaken til at Husum ble en havneby. Da feide en stormflo innover land og skapte en forbindelse ut mot havet. I historien er Husum nevnt allerede i 1252, da som Husumbro, som betyr broen mellom husene.

Sentrum ligger om lag en kilometer fra havet, men slik virker det ikke i det flate landskapet. Det er dikene som holder vannet unna og gir fri passasje for skip helt inn i byens sentrum.

Dikene gir utmerkede muligheter til å sykle i et bedagelig tempo i det flate landskapet. Her blir du ikke utslitt enten du sykler på diket eller på veien like nedenfor. Bare en kort kilometer fra jernbanebrua som markerer slutten på sentrum kommer du ut til et område hvor det er tilrettelagt for bading og her finner du også de klassiske tyske badestolene. Her er det restaurant og rett bak diket ligger det også en campingplass.

Mindre enn en kilometer fra sentrum finner du badestoler, restaurant og campingplass. Foto: Knut Randem.

Den slesvigske hertug Adolf av Schleswig-Holstein-Gottorp bygde Husum slott. Det sto ferdig i 1582. Slottet har tre tårn og flere spir. Fredriksborg slott i Hillerød var hans forbilde. Etter Den store nordiske krig overtok danskene slottet. Dette er et område hvor grensen mellom Danmark og Tyskland har flyttet seg flere ganger gjennom tidene.
Slottets hage skal være et storslått syn og trekker mange besøkende om våren når krokus farger plenen blå.

Hvem dro ut proppen? Det er stor forskjell mellom flo og fjære i Husum. Foto: Knut Randem.

Det er stor forskjell på høyvann og lavvann i dette området. Inne i byen kan du se båtene ligge på bunnen ved lavvann, men et par timer senere dupper de i normal høyde ved bryggene.
Byen er sjarmerende på sin lavmælte måte og er en hyggelig avveksling fra andre byer.

Bobilplassen i Husum ligger der byen slutter og landskapet bretter seg ut mot havet. Bak deg har du lagerbygninger, foran deg utsikten over det flate landskapet. Det er en grusplass med en del strømuttak. Plassene er delt opp slik at det blir en minimumsavstand mellom bobilene. Likevel blir det ikke skandinavisk standard. Servicebygget er helt greit å bruke, men det framstår ikke som lekkert. Bobilplassen har egen tømmestasjon og vannfylling. Plasseringen er vist på kartet under.
Det er fiskebutikken (med restaurant) like på den andre siden av jernbanesporet som tar i mot betalingen. Prisen er 12 euro (2017).

Bobilplassen har fin utsikt og ligger tett på sentrum. Foto: Knut Randem.

Campingplassen ble ikke besøkt, men den ligger altså en liten kilometer ut i det flate landskapet. Prisen her skal være 15 euro (2017).

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no
Kilde historiske opplysninger: Wikipedia

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *