Flott natur og flotte opplevelser

Vennersland camping er en av avstikkerne du kan ta midt i en av fergestrekningene på Kystriksveien. Foto: Knut Randem.

Selv om Kystriksveien – riksvei 17 i Nordland fylke har mange fergestrekninger, inngår det heller som en del av opplevelsen framfor å være et irritasjonsmoment. Det meste av strekningen inngår også i satsningen Nasjonale turistveger og er et hyggelig alternativ til E6.

Vi har kjørt strekningen sørfra og nordover. Allerede like nord for Steinkjer tar vi av og inn på riksvei 17. Vi kunne fortsatt lenger nord på E6 og kjørt inn på Kystriksveien ved Grong der de nærmer seg hverandre, men vi ville til kysten.

På de seks-syv fergestrekningene blir det ofte trangt om plassen. Foto: Knut Randem.

Dermed kjører vi fra Steinkjer, ut på riksvei 17 og til Bangsund og Namsos. Men så gjør riksvei 17 en sving inn i landet for å nærme seg E6 og det vil ikke vi være med på. Vi tar derfor fylkesvei 769 til Lund hvor ferga tar oss over til Hofles og fortsetter på fylkesvei 769.

Ta avstikkere
Nå er det flere muligheter. Vi velger å kjøre til det sjarmerende fiskeværet Abelvær, men du kan også kjøre til Rørvik og mange perler på Vikna.
Vi fant et ypperlig sted for fricamping helt alene og med ”privat” strand hvor vi både kunne nyte solnedgangen over havet og ta et kaldt morgenbad.

Når vi er ferdige med dette området, setter vi kursen nordover på fylkesvei 770 til vi kommer inn på Kystriksveien/riksvei 17. Nå følger vi Kystriksveien helt til Bodø.

Nasjonal turistveg
Første fergestrekning er Holm – Vennesund hvor Nasjonal turistveg Helgelandskysten strekker seg 416 km fram til Godøystraumen like sør for Bodø.

Utsikten sørover fra hullet i Torghatten er fantastisk. Foto: Knut Randem.

Strekningen bindes sammen med seks fergestrekninger og gir deg en reise gjennom et variert landskap med fjell, kyst, isbreer og en skjærgård med over 14.000 øyer og holmer.

Det er massevis av muligheter for å spora av langs Kystriksveien. Du kan for eksempel ta ferge ut til verdensarvområdet på Vega eller til en av de mange andre utfluktsmulighetene med ulike ferger. Vær imidlertid oppmerksom på at ikke alle ferger går hver dag. Det er derfor ingen grunn til å ha det travelt. Det er heller ikke derfor du velger å kjøre denne strekningen.

Hold deg på dekk under de mange fergeturene. Det er mye vakkert å se. Foto: Knut Randem.

Fricamping eller campingplass
Det er rikelig med plass til å fricampe langs Helgelandskysten, men når du kommer til Brønnøysund skal du ta inn på campingplassen like nedenfor Torghatten og gå turen gjennom hullet i fjellet. Det finnes flere andre campingplasser dersom du ikke vil fricampe.

De Syv søstre, Svartisen og Saltstraumen er andre attraksjoner du ”må” få med deg langs Kystriksveien. I tillegg er det mange små og store kulturelle og historiske godbiter underveis.

Petter Dass-museet er skåret gjennom fjelleknausen og stikker frekt ut på baksiden. Foto: Knut Randem.

Hva med Alstadhaug og Petter Dass? Eller Tjøtta, som var et sentrum i vikingtiden, med Hårek av Tjøtta og mange andre historiske personer? Eller Gildeskål?

Og ikke glem å få med deg sagnet om Hestmannen, de Syv søstre og hvorfor det er hull i Torghatten…
Også skulpturlandskap Nordland med skulpturer utplassert i naturen gir mange fine opplevelser.
Eller om du vil fiske, så finnes det utallige plasser langs denne kyststrekningen. Ekstra spennende er det i Saltstraumen, men der har det også lett for å være mange snører uti samtidig.

Nye rasteplasser
Satsningen på Nasjonal turisveg har på denne strekningen resultert i fire nye rasteplasser med spennende arkitektur og god tilrettelegging. De ligger i Hellåga, Jektvik, Storvika, Godøystraumen og Braset. Både Hellåga og Storvika samt Holand har tømmestasjon for bobiler, men det finnes flere tømmestasjoner utenfor det som omfattes av turistvei-satsningen.

Vi tok turen sommerstid, men vi innbiler oss at den kan være minst like spennende høst og vår.

Knut Randem

Del dette med andre:

  1 comment for “Flott natur og flotte opplevelser

  1. Hei, vi skal på ferie med bobil langs kyskriksvei til sommer. Har dere noen tips? På forhånd takk
    Mvh
    Khiem

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *