Fiskerøya som ble turistattraksjon

Sør på Jylland i Danmark, nesten på grensen til Tyskland, går en vel 9 km lang molo rett ut i havet til en liten øy hvor landskapet skifter fra år til år, alt etter hvor vindene blåser sanddynene. Eller klittene, som de heter på dansk.

591 beboere (2017) klorer seg fortsatt fast på den 129 kvadratkilometer store øya, men turistene sørger for at folketallet mangedobles i ferietidene.

Veien ut til Rømø går på en vel 9 km lang demning eller molo, bygget mellom 1940 og 1948.

Rømø er i praksis en flat sandbanke som den siste istiden sørget for ble liggende igjen som en langstrakt øy utenfor den ellers nakne kysten av Jylland. Storhetstiden var for et par hundre år siden, da hvalfangstbåtene brakte rikdom og velstand hjem til øya.

Fiskerne fulgte opp med høsting av sjøens rikdommer utenfor den værharde kysten. Kirkegården ved Sankt Clemens kirke i Rømø Kirkeby forteller gjennom en rekke rikt utsmykkede gravsteiner fra perioden om at havet tok sin betydelige del av de menn og kvinner som forsøkte å livberge seg med fangst og fiske.

Fisket er fortsatt viktig for Rømø, men turismen er i dag minst like viktig inntektsgrunnlag for øya. Hele 13 prosent av øya er for øvrig fredet. Museet i Kommandørgården forteller historien om folket på Rømø gjennom århundrene.

De dristigste kjører helt ned i vannkanten, men da bør man følge med i tidevannstabellene for å ikke bli våt på beina. For tidevannet kommer raskt og ubønnhørlig.

Sport
Det blåser alltid på Rømø, sier historiene. I dag medfører det at utøverne av den nye sporten kiting, samles til dyst på de lange sandstrendene. Kitingen og drageflyvningen foregår både på land og i sjøen utenfor. I årene 1940 til 1948 ble det bygget en enorm demning, eller molo, de vel 9 km. fra fastlandet og ut til Rømø. Det gjorde øya landsfast, og i dag er den blitt et yndet reisemål for campere på to eller fire hjul.

To campingplasser har både fastboere og tilreisende, men mange kjører bobiler og campingvogner helt ned på stranda, de dristigste også helt ned i vannkanten. Det kan ha sine utfordringer, for når tidevannet kommer, skal man være rask med å komme seg unna for ikke å bli våt på beina.

Kiterne reiser gjerne fra sted til sted for å dyrke sin sport. Det er alltid folksomt på stranda.

Strandliv
Stranden på Rømø er 12 km. lang og åpner for mange aktiviteter. Sanden er sammenblåst og så finkornet at den finner sin vei inn i alle kriker og kroker når det blåser som verst. Noe det gjør nesten hele tiden. Rett som det er kommer en seildrevet strandbuggy eller drage forbi, og farten kan tidvis bli betydelig.

Sanddynene kan fort skifte plass, og terrenget kan endres betydelig når vinterstormene har rast fra seg. Likevel er det et yrende liv der nærmest året rundt. Litt lenger inn er det mulig å leie hester for å nyte den kritthvite stranden mens bølgene knuses mot strendene. Her og der dukker det opp husklynger som ser ut til å holde sammen for å beskytte hverandre mot naturkreftene.

Ved Lakolk Camping på Rømø samles campere fra hele Europa, gjerne året rundt, for å utforske og utfordre naturkreftene som til tider herjer med øya. Rømø har også en stor bobilplass. Se lenke under.

Tekst og foto: Bjarne Eikefjord, BoCM
Artikkelen er tidligere trykket i Bobil- og Caravanmagasinet

Les også: En oase for bobiler

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *