Europas største park – og du kjører bare forbi…

Kasselbakkene har fått navn etter byen, men stedet fortjener virkelig en stans. De fleste velger likevel å forsere bakkene og forvinne nord- eller sørover så raskt som mulig uten å vite hva de går glipp av.

Bergpark Wilhelmshöhe er Europas største landskapspark. Foto: Knut Randem.

I 1689 startet byggingen av det som skulle bli Europas største og verdens nest største park av sitt slag – en landskapspark i åsene vest for Kassel. I 2013 ble den ført opp på Unescos verdensarvliste. Bergpark Wilhelmshöhe og Kassel er verd en stopp.

Vi har selv vært en av de som feier forbi Kassel i høy hastighet på A7. Men på vei hjem fra messa Caravan salon i Düsseldorf sist høst gjorde vi alvor av å besøke denne spesielle attraksjonen.

10, 12 etasjer over bakken (avhengig av hvordan du teller) skuer Herkules utover parken og ned mot Kassel. Foto: Knut Randem.

1,5 kilometer lang og bratt
Bergpark Wilhelmshöhe er hele 240 mål stor. Parken inneholder mer enn 500 ulike tresorter, men det som fanger blikket er byggverket som strekker seg ned gjennom midten av parken.

Byggverket starter på toppen med en enorm Herkules-statue på toppen av en syv, åtte etasjer høy bygning. Nederst i parken ligger Wilhelmshöhe slott, men det ligger flere slott (Löwenburg) og byggverk i parken. Øverst er det også et moderne besøkssenter.

Et enormt vannfall
Fra bygningen med Herkules øverst i anlegget er det egentlig et gedigent vannfall som følger parken helt ned. Vannet renner de underligste veier i et intrikat byggverk før det renner ut i bassenger på mange nivåer. Nederst avsluttes det hele med en stor fontene.

Herkules er ikke den eneste skulpturen i anlegget. Det er flere små skulpturer og turen ned gjennom anlegget gir deg mange opplevelser. Anlegget er en opplevelse i seg selv. Men om du vil ha den store opplevelsen sørger du for å besøke Bergpark Wilhelmshöhe en av dagene det er vann i anlegget.

Øverst troner Herkules over parken. Vannet slippes ned i anlegget to dager i uka. Foto: Knut Randem.

Det er krevende å holde drift i vannfall, bassenger og fontener ettersom vannet hele veien renner og drives på naturlig vis. Det er høydeforskjellene som lager effekter og trykk til vannsøyler. Dette er stor ingeniør- og håndverkskunst.

Slik ser Bergpark Wilhelmshöhe ut fra Kassel sentrum. Foto: Nikanos, Wiki commons.

Hver onsdag, søndag og andre offentlig fridager fra 1. mai til 3. oktober (2019) åpnes vannkranene på toppen av anlegget og renner fra øverst og kuliminerer i den store fontenen foran Wilhelmshöhe slott. Kranene åpnes på toppen kl 14.30 og bruker en time og 15 minutter før det spruter opp kl 15.45 foran slottet. Det betyr at du kan følge vannet mens du går ned gjennom anlegget.

Det er mange steder hvor vannet roer seg ned gjennom anlegget. Foto: Knut Randem.

I juni, juli, august og september kan du også se et lyssatt vannfall der både vann og bygningsdetaljer er lyssatt. Det skjer den første lørdagskvelden i måneden.
Vårt besøk i Bergpark Wilhelmshöhe var på en tilfeldig ukedag, men vi kommer gjerne tilbake til en enda større opplevelse ved en annen anledning.

Slik ser det ut fire ganger i løpet av sommeren. Foto: Malte Ruhnke, Wiki commons.

Et par tips
Du kan kjøre bobilen helt opp til toppen av anlegget. Der er det parkeringsplasser, som i hvert fall utenfor skoleferien, har god plass. Høydeforskjellen i anlegget er såpass høy at du antakeligvis ikke har lyst til å gå helt ned for så å gå opp igjen til bobilen.
Lenger ned i anlegget er det svært vanskelig å komme til med bobil. Vår anbefaling er å ta lokalbussen opp til toppen av Bergpark Wilhelmshöhe. Så kan du gå ned gjennom anlegget og ende opp i byens sentrum.

Restaureringsarbeidene pågår kontinuerlig. Dette er bygningen under tårnet med Herkules-statuen. Foto: Knut Randem.

Sørg for å ha gode sko. Ikke alle trappetrinn i anlegget er like komfortable. Og er du der på et av kveldsarrangementene bør du ha med deg en lommelykt da deler av anlegget ikke er opplyst. Restaureringsarbeidene som synes på bildene i artikkelen skulle etter det vi forstår avsluttes i 2018, men i dette anlegget pågår kontinuerlige restaureringsarbeider.

Sommeren 2018 var svært tørr og landskapet ser ikke så frodig ut på våre bilder. Her kan du se Kassel turistkontors video av anlegget fra et frodigere år. Her får du også se vannfallene i all sin prakt:

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: I Kassel bor du ved Fuldas bredder

Del dette med andre:

  1 comment for “Europas største park – og du kjører bare forbi…

  1. Bergparken er enda så mye mer enn det, som er nevnt i denne artikkelen. Jeg har vokst opp like ved parken og har mange veldig gode minner derifra. Og enda er det plasser jeg ikke har sett. Savner muligheten til å kunne gå ditt ofte. På høsten er det et spetakkel av farger, som jeg ikke har sett i Norge hittil. Kan også anbefale Schloss Wilhelmstal noen kilometer utenfor byen og Tierpark Sababurg (ca 20 kilometer unna) om man har barn. Slottet der er Tornerose sitt slott.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *