Den beste bobilkommunen

Sommerstemning på bobilplass og brygge i Kristinehamn. Foto: Markus Redman.

Sommerstemning på bobilplass og brygge i Kristinehamn. Foto: Markus Redman.

I Sverige har Husbilsklubbens medlemmer kåret den beste bobilkommunen. Kommunen de kåret i 2015 har både en nylig rehabilitert kombinert båthavn og bobilplass, en god campingplass nær by og sjø og har skiltet parkeringsplass for de som besøker byen uten å overnatte.

Kristinehamn camping er med i totalvurderingen. Foto: Knut Randem.

Kristinehamn camping er med i totalvurderingen. Foto: Knut Randem.

Det var Kristinehamn omtrent midt i sørlige Sverige som fikk denne æren i 2015. Kristinehamn camping ligger like utenfor sentrum i samme retning du sykler når du vil se den enorme Picasso-skulpturen ved Vänerens bredder. Plassen har gode oppstillingsplasser på gress, lekeplasser og gode servicebygg (besøkt 2014). Plassen egner seg godt for familier og prisen er i år SEK 220/døgn med strøm.
Vil du lenger ut fra byen kan du velge Revsands camping. Dit er det 12 km fra Kristinehamn.

Byen har en tid hatt en mindre bobilplass i båthavnen. Ved forrige besøk i Kristinehamn var imidlertid hele området avsperret. Årsaken var at kommunen gjennomførte en total oppgradering av båthavnen og bobilplassen. Nå framstår den som en mønsterplass for samværet mellom båtliv og bobilliv.
Her kan du sitte på brygga og se på livet eller gå deg en tur til byen en fem minutters rusletur unna.

Den nyrenoverte bryggekanten foran bobilplassene egner seg godt for en ettermiddagskaffe. I bakgrunnen ser du litt av byens sentrum. Foto: Knut Randem.

Den nyrenoverte bryggekanten foran bobilplassene egner seg godt for en ettermiddagskaffe. I bakgrunnen ser du litt av byens sentrum. Foto: Knut Randem.

Det er Tommy Gustafsson som driver plassen. Han har leid den av kommunen siden bryggene og plassen sto ferdige igjen i 2014, og driver plassen gjennom sitt eget firma.
Gustafsson mener det er hele attityden i kommunen som fikk medlemmene i Husbilsklubben til å kåre kommunen til den mest bobilvennlige kommunen i Sverige.
Byen har også et næringsliv knyttet til caravanbransjen. Nordic bobiler produseres i Kristinehamn, Husbilslandet ligger her, Cabby ble produsert her før det gikk konkurs og den store Fritidsmässan arrangeres her siste helg i mai. Da skal Gustafsson også drive en bobilplass utenfor messehallen.
Samtidig med Fritidsmässan arrangeres i år også ”Fastingen”. Det er en gammel markedstradisjon, som på 60-tallet ble modernisert til å omfatte tivoli musikk og matmarked sentrum. Matmarked er det for øvrig hele året den siste lørdagen i måneden. Da foregår det i den gamle trehusbebyggelsen ved elva.

Rent og ryddig
Selv kan Gustafsson nå tilby oss 40 oppstillingsplasser hvorav halvparten er utrustet med uttak for strøm. Servicebygget er har toaletter, dusjer og vaskemasking/tørketrommel.
Bobilverden besøkte plassen i påsken. Da ble også noen plasser langs bryggekanten tatt i bruk for å dekke tilstrømmingen av bobiler. Likevel var servicebygget rent det vi kunne se.
Tømmeplassen for de faste tankene og huset med tømming av toalett-kassetter er også av god kvalitet.

Det kombinerte resepsjons- og servicebygget har også uteplasser. Bak fotografen er det minigolf. Foto: Knut Randem.

Det kombinerte resepsjons- og servicebygget har også uteplasser. Bak fotografen er det minigolf. Foto: Knut Randem.

De oppmerkede plassene er 5×8 meter, men Gustafsson forteller at han kan ta i mot bobiler på opptil 12 meters lengde. Bredden på plassene er likevel litt i smaleste laget etter våre hjemlige sikkerhetsregler. Det krever at alle viser disiplin når de plasserer seg i feltene. Det er god plass til å sitte foran bobilene.

Suksess gir utvidelse
Det er helt tydelig at Gustafsson har hatt suksess med satsningen på kombinasjonen båthavn og bobilplass.
– I fjor hadde vi 4500 gjestedøgn i bobiler. Allerede før påske hadde vi 100 gjestedøgn, og med ytterligere 200 gjestedøgn i påsken tror vi på 5000 gjestedøgn i 2016, sier han.
– Neste år utvider vi plassen med minst 30 bobilplasser til og et nytt servicebygg. Vi regner også med å utvide kapasiteten på strømnettet.
Det er plassen på bortsiden av minigolfen (litt nærmere sentrum, for de som er kjent) den nye utvidelsen kommer. Gustafsson leier allerede hele dette området som sammen med eksisterende bobilplass totalt er på rundt 15 mål.

Plassens driver, Gustafsson håper på 5000 gjestedøgn i år og utvidelse neste år. Foto: Knut Randem.

Plassens driver, Tommy Gustafsson håper på 5000 gjestedøgn i år og utvidelse neste år. Tømmestasjonen er i og utenfor det lille røde huset du skimter ved enden av rekka med bobiler. Foto: Knut Randem.

Bobilverden har ikke besøkt plassen sommertid, men bildet øverst gir inntrykk av at det er aktivitet her i ”skoleferien”. Det er også ekstra tilbud til gjestene om sommeren.
– Mandag og torsdag har vi grillkveld her. Da kommer en kokk og griller for oss, maten kjøper du for kr 99. Dette tilbyr vi fra 1. mai til ut september. Fra midtsommer har vi også guidede turer i byen hver torsdag for kr 50 per person. Da kommer det en guide hit og tar med seg de som ønsker å være med, forteller Gustafsson.

Plassen holdes åpen hele året og prisen er den samme hele tiden. SEK 195 med strøm og 165 uten.

Og skal du ikke overnatte, så har kommunen skiltet til en parkeringsplass hvor bobiler er velkomne til å parkere enda tettere på sentrum.

– Våre medlemmer har nominert den kommunen i Sverige de har ansett være mest bobilvennlig, sier styreleder Leif Edstrøm i Husbilsklubben.
– De har sett på helheten med alt fra bobilplasser til hvordan bobilturistene blir møtt i kommunen, hvilke servicetilbud som finnes og hvordan det er skiltet til de ulike plassene og fasilitetene påvirker nominasjonene.
I 2015 ble Arboga, Kristinehamn, Mörbylånge, Nordanstig og Öckerö nominert. Og det var altså Kristinehamn som dro inn hederstittelen i 2015.

Husbilsklubben og dens 12.000 medlemmer delte ut denne utmerkelsen første gang i 2014. Da var det Ystad som fikk æren av å gå til topps i kåringen.

Her er byens egen skrytefilm av seg selv og området rundt. Bobilplassen vises på ca 2,30 minutter:

GPS-posisjon for bobilplassen er N 59˚ 18′ 37,7 – E 14˚ 5′ 42,3

Del dette med andre:

  3 comments for “Den beste bobilkommunen

  1. Kristinehamn er merket av blant de svenske favorittene våre.
    Vi tilbrakte en «drømmeuke» og vel så det ved Kristinehamn Herrgårdscamping & Stugor som ligger like ved i 2014.
    Da var det rimelig fullt ved havnen både da vi ankom og dagene etter. Kanskje blir det anledning til å prøve ut fasilitetene som er omtalt i denne artikkelen når vi svinger østover igjen. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *