De solgte huset og flyttet inn i bobilen – basen, utstyret, familien, neste langtur

Finn og Tone har laget en egen logo for sitt nye liv. De blogge også regelmessig om livet i og rundt bobilen. Foto: Knut Randem.

Finn Bjurvoll Hansen (54) og Tone Hasle (54) har flyttet inn i bobilen på heltid. Nå lever de sin drøm på veien i Norge og Europa. Les første del av historien før du leser videre her.

Da Finn og Tone kom hjem til Norge etter sin vintertur i det sydlige Europa, tok det kun to dager før de flyttet ut i bobilen igjen og la ut huset for salg.

Praktisk med en base i Norge
Da de kom hjem til Norge etter sin to måneders rundtur i bobilen, bodde de to dager i huset sitt i Sandefjord før beslutningen ble tatt og megler kontaktet. De flyttet ut i bobilen igjen. Huset skulle selges.

De trives i Sandefjord og bare noen hundre meter fra deres tidligere hjem ligger Granholmen camping. Der har de etablert en fast base i sommerhalvåret.
– Her har vi familien i nærheten og dessuten er dette den beste campingplassen i Sandefjord, forteller de.

Finn og Tone har fast base på Granholmen om sommeren og kan se ut som fastliggere, men ligger ikke stille her. De har egen utkjøring fra campingplassen. Foto: Knut Randem.

Campingplassen er åpen mai til september. Når Finn og Tone er her ser de nesten ut som en vanlig fastligger. De har sin platting med sittegruppe, grill og annet utstyr som er nødvendig på en slik plass.
De har en plass som ligger slik til at de rett og slett har en egen innkjøring til campingplassen. Når campingplassen er stengt må alt over plattingen fjernes og lagres over vinteren.

Det er på denne plattingen Bobilverden.no møtte paret for et par uker siden.

Den store plattingen gir ekstra god uteplass når de er ”hjemme” på basen på Granholmen. Foto: Knut Randem.

– Vi har planer om være her i de månedene vi kan. Det er et bra miljø og ligger sentralt. Men vi ligger ikke stille. Det blir mange turer med bobilen med Granholmen som base.
– Det er godt å ha en fast plass hvor vi vet at det er plass til oss. Sandefjord har også mye å by på og vi får med oss mange konserter. Det er en trivelig by.

For Finn og Tone er det viktig å presisere at de ikke er på ferie. De bor og jobber fra bobilen. Derfor må de ha fasiliteter som kan benyttes som i et hus. Derfor bruker de sjelden fasilitetene på campingplassene. Dusj og toalett har de i bobilen, steikeovnen er så stor at de kan lage normal mat og ikke ”feriemat”.
– Vi må leve et normalt liv.

Litt ekstra utstyr
I garasjen har de sin egen vaskemaskin, og den sentrifugerer imponerende godt, forteller Tone.

Vaskemaskinen er lett å løfte ut av garasjen. Den kobles til dusjuttaket i garasjen. Foto: Knut Randem.

De har innrettet seg med 30 hver av det tøyet som bare benyttes en dag. Dermed holder det å ta klesvasken en gang i måneden.
Vaskemaskinen er koblet til dusjuttaket i garasjen og utslagsvannet går i ei bøtte og behandles som gråvann.
De bruker fortsatt vaskemaskiner på campingplasser og bobilplasser, men deres egen er et supplement.

I sommer har de fått installert et forbrenningstoalett som går på gass. Dette er en spesialversjon for camping og kan ikke sammenlignes med hyttevarianter, presiserer de. Så langt er de svært fornøyde med sitt nye toalett.

Gass er også et problem når du reiser rundt i Europa. Det kan ofte være en utfordring å finne steder å bytte eller fylle flasker med alle variantene som finnes.
Etter hjemkomsten fra vinterens tur har de fått montert to 11 kilos selvfyllingsflasker med utvendig stuss for fylling. Det siste skal i følge Finn være et krav i Tyskland.
– Vi har fått med to adaptere som skal dekke hele Europa, forteller Finn.
Prisen på en slik installasjon ligger opp mot 15 000 kroner.

Løsningen på gasstilførselen ble selvfyllingsflasker med utvendig stuss. Da kan du fylle lovlig i hele Europa, har de fått beskjed om av forhandleren. Foto: Knut Randem.

De er sponset av en kjøleleverandør og i garasjen har de derfor fått en stor kjøle- og fryseboks som gir bedre muligheter for oppbevaring og avlaster kjøleskapet og fryser inne i bilen.

En kombinert kjøl- og fryseboks er plassert i garasjen. Det avlaster kjøleskapet. Foto: Knut Randem.

Finn og Tone er også godt rustet med strøm. De har et solcellepanel på 120 watt og fyller på med strøm fra brenselceller når det er nødvendig. Disse lader to litiumbatterier på 100Ah hver. En inverter på 1800 watt forsyner dem med 220 volt når de trenger det til lading av blant annet datautstyr.
– Vi er godt rustet med strøm om vi fricamper noen dager, mener Finn.

Forholdet til familien
Finn og Tone har vært sammen i fire og et halvt år. De giftet seg for to år siden og har til sammen fem barn fra tidligere ekteskap. Barna er voksne og mellom 21 og 26 år.

Barnas reaksjoner på foreldrenes nomadelivet varierte litt. Ingen var negative, men det var de eldste som var mest positive, forteller Finn og Tone.
– Vi får også høre av familien at ”dere kan jo bo hos oss mens bilen er på service”. Det avviser vi. Vi bor ikke i bobil fordi det er synd på oss. Vi tar heller inn på hotell når bobilen for eksempel er på verksted enn å være avhengig av velvilje fra familien. Det respekterer de.

Tones sønn har overtatt gården hun kommer fra. Der lagrer de stæsjet fra plattingen på Granholmen på låven over vinteren. Ellers leier de et minilager til andre gjenstander de ikke har med seg i bobilen.

Finn og Tone har ingen sykler med seg i bobilen. Isteden bruker de hver sin Ninebot, en lillebror av Segway. Ikke så elegant med kjole, men med ryggesekk og poser i hendene får de med seg varene fra butikken. Foto: Knut Randem.

Snart på langtur igjen
Planene fram mot neste sommer er bare delvis klare. I midten av oktober skal de ta seg raskt ned til Nice. Derfra blir det ferge til Korsika, så til Sardinia og Sicilia før turen går inn til fastlands-Italia. Så krysser de oppover gjennom Italia før de setter kursen vestover og etter hvert ned til Tarifa hvor de også var i vinter og trivdes så godt. Der har de tenkt å være til et stykke ut i februar. Deretter tar de tingene som de kommer inntil de sjekker inn på Granholmen neste sommer.

– Angrer dere på at dere flyttet inn i bobilen?
– Nei, det gjør vi ikke. Vi våkner hver morgen og tenker hvor heldige vi er. Dette er ikke for alle, men det er også mange som misunner oss, avslutter Tone Hasle og Finn Bjurvoll Hansen. Slik skal de bo og arbeide i overskuelig framtid.

Les om deres første langtur i bobilen og se deres bilder fra turen i neste artikkel her.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: De solgte huset og flyttet inn i bobilen (del 1)
Les også: Den første tomåneders turen i bobil (del 3)
Les også: – Verdens første forbrenningstoalett i en bobil

Del dette med andre:

  4 comments for “De solgte huset og flyttet inn i bobilen – basen, utstyret, familien, neste langtur

  1. Dette liker jeg å lese. Jeg flyttet i bobilen sommeren 2012, og kjørte nedover Europa på tur til Portugal. Knut Randem skre om, førstereis trekkfugler, og da vi hamnet i L Albir, ble det, planer kan endres.
    Fortsatt bor jeg i bobilen, nå den sjette. Men huset i Nord Norge , ble først solgt nå. Dette livet er fantastisk, er 6 måneder i Spania og resten av året rundt omkring i Norge.
    Jeg ønsker dette paret, alt godt på deres reise.

  2. Fint å høre at du har bodd i bilen så lenge, og at du fremdeles trives godt. I forhold til oss har du nok fått mye mer rutine på tingene, men vi regner med at vi bor oss godt inn etterhvert.
    Takker for hyggelig tilbakemelding

    Tone & Finn 🙂

  3. Hei Finn. Takk for hyggelig prat i Tønnsberg. Artig å lese om det du såvidt fortalte om. Regner med at vi får flere reisebeskrivelser fra dere. Håper vi treffes igjen en dag og kan dele våre bobil (eller kanskje vi skal kalle det husbil) erfaringer. Alle gode ønsker videre på ferden.
    Monaco eier.

    • Heisann.
      Takker for hyggelig prat i Tønsberg ja. Reisebeskrivelsene kommer etterhvert når vi får satt nesen sydover. Ganske sikker på at vi råkes igjen en eller annen plass så vi kan gjenoppta praten over en kaffe 🙂

      Ha en flott bobilhøst dere også, vi snakkes plutselig.

      Finn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *