Tranedansen går – se tusenvis av traner i dans

Et sikkert vårtegn i Västsverige er de dansende tranene ved Hornborgasjön. De første tranene har allerede landet, og frem til midten av april kan du ta turen hit for å se tusenvis av de majestetiske fuglene danse i lag. En naturopplevelse utenom det vanlige.

Et fasinerende syn. Også for deg som er måtelig interessert i fugl. Foto: Länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Fra midten av mars til midten av april pleier tranene å samles i og ved Hornborgasjöns naturreservat, ved en av Europas viktigste fuglesjøer og våtmarker. De kaller det tranedansen. Påsken kan være en fin anledning til å se denne spektakulære opplevelsen.

Fra midten av mars vender tranene tilbake fra sydligere strøk for å danse inn våren. I løpet av et vingeslag endrer plassen seg fra en vintersjø i dvale til rasteplass for tusentalls av fugler. Også tobeinte uten vinger strømmer til for å se denne begivenheten.

25 000 store fugler danser
I den sørlige delen av innsjøen holder tranene til og det er her de danser med sin utvalgte partner, før de flyr videre til sine hekkeplasser i Nord-Sverige.
Rekorden er 26 500 traner på en og samme tid, og tranenes ivrige dansesteg har tiltrukket seg opptil 150 000 nysgjerrige besøkende. De travleste dagene er lørdager, søndager og helligdager. Tiden mellom kl 11 og 14 har flest besøkende, men skuespillet pågår hele dagen før det roer seg om natten.

I tillegg til tranene finnes det også et stort utvalg av andre fuglearter som man kan beskue ved det som skal være Sveriges beste fuglesjø. Plassen tiltrekker mange ulike fuglearter som blant annet gjess, ender og svaner, som har sjøen som sin raste- og hekkeplass. Har du flaks kan du også se kongeørn og havørn seilende over landskapet.

NattDans. Foto: Roger Borgelid.

Tranedansen infosenter i sørenden av sjøen kan gi deg ekstra kunnskap om hva du kan oppleve. På østsiden av Hornborgasjön ligger Naturum og Kafé Doppingen hvor det er flere aktiviteter og guidinger ute i naturen. I utstillingen om tranene kan du lære mer om fuglene og slå av en prat med kunnskapsrike guider som kjenner området og tranene godt.

Du klarer deg utmerket uten å delta i forelesninger og guiding. Her kan du gå rundt på egenhånd og se på fuglene.

Fuglene roer seg ned om natten så du kan godt overnatte med bobilen på parkeringsplassene i området. I den sørlige enden av sjøen ved Trandansen der det er flest fugler koster det i år kr 150 å overnatte på parkeringsplassen. Du kan også overnatte ved Fågeludden. En tømmestasjon finnes ved Tranedansen infosenter like ved. Der er det også toaletter. Om du ikke har svensk konto og Swish så betaler du i infosenteret. Om du vil stå ved Fågeludden, betaler du i Naturum.

Parene er trofaste i sin dans. Foto: Jonas Ingman.

Dersom du ikke er så interessert at du blir der over natta så kan du finne deg en annen koselig by i området. Hornborgasjön ligger like øst for sørspissen av Vänern og rundt den finner du mange fine steder. Hjemmesiden VästSverige har oversikt over noen bobilplasser i området. Den finner du her.

Før du reiser videre kan du også stoppe på Varnhems klosterkyrka for å oppleve den tusen år gamle klosterkirken og historien om munkene som levde her. På Kata gård, bak Varnhem, finnes også ruinene av Sveriges eldste kirke fra vikingtiden.

Du finner mer informasjon om tranedansen på hjemmesiden hornborga.com. Der kan du også se når det er størst tilstrømning av besøkende og se de daglige tellingene av antallet traner.

I år ser det ut til å være mange traner i påsken og ukene etter.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: I bobil rundt det store havet

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *