Hva bør campingplasser gjøre?

Det kreves tydelige signaler når bobiler, telt, campingvogner og fastliggere skal plasseres i forhold til hverandre. Foto: Knut Randem.

Hvor skal jeg stå? Og hvordan skal jeg stå? Blir det plass til naboen? Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

Mange i bobil er misfornøyde med campingplasser og vil helst ikke bo der. Hva kan campingplassene gjøre for å tiltrekke seg den jevne bobilist? Plasseringen av plassen kan de neppe gjøre noe med, men leserne har gitt en rekke råd.

Bobilverden kunne nylig fortelle om campingplasser som opplever at opptil 80 prosent av de besøkende er bobiler. Da ser vi bort fra fastliggerne.
Det har skjedd en til dels dramatisk endring de senere årene. Dette betyr at bobilistene blir stadig viktigere for campingplassenes inntektsgrunnlag. Hva kan så driverne gjøre for å gjøre seg attraktive? Vi spurte våre lesere da forrige artikkel om temaet ble publisert. De svarte på Facebook. Vi har også fått mange synspunkter tidligere. Med bakgrunn i disse har vi laget denne ”kravlisten” eller kanskje det kan kalles en ”mulighetsliste”?

Noen krav skiller seg ut
Det var en tydelig trend i svarene at pris og orden skilte seg ut. For å ta pris først; De som ytret seg om dette mente kr 300 var for dyrt. De benytter jo likevel ikke alle fasiliteter på campingplassen ettersom de har både dusj og toalett i bobilen. Dessuten tar de mindre plass enn andre. Flere synes kr 200 per natt er nok, men noen kunne strekke seg til kr 250.

I motsetning til dette argumentet står de som vil ha gode fasiliteter i servicebygget. Vårt inntrykk er at bobilister generelt er splittet i bruken av fasilitetene i bobilen eller i servicebygg. Mange dusjer aldri i bobilen og vil ha gode forhold på campingplassen. Andre bruker ikke servicebygget.

Kan løsningen være et menysystem hvor gjesten velger om han vil ha adgang til servicebygget, strøm og andre fasiliteter eller ikke? Slik kan prisen i tilfelle differensieres for ulike ønsker. Eller at det etableres plasser på området med ulik standard og pris?

På en gresslette kan det være vanskelig å få alle til å tenke på naboen. Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

På en gresslette kan det være vanskelig å få alle til å tenke på naboen. Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

Orden på plassen
Litt orden må det være, mener gjestene. Plassene må være nummererte og det må påses at folk ikke parkerer i hytt og pine slik at de hindrer god bruk av plassen ved siden av. Det bør passes på at folk plasserer seg slik at det blir god sikkerhetsavstand mellom enhetene.

Har du fått en nummerert plass bør det registreres av resepsjonen slik at også bobiler kan reise en tur i området og komme tilbake om kvelden. Uten å risikere at noen andre har fått tildelt eller har tatt den plassen du sto på.

Her blir det god avstand mellom bobilene - selv om én snur seg mot kompisen. Det er tydelig hvor bobilen eller campingvogna skal stå. Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

Her blir det god avstand mellom bobilene – selv om én snur seg mot kompisen. Det er tydelig hvor bobilen eller campingvogna skal stå. Illustrasjonsfoto: Knut Randem.

Dette var en klar melding fra mange av våre lesere. Utformingen av plassen hadde man også meninger om. Sett gjerne av et eget område for bobiler, men det må være greie plasser – ikke gjemt bak fastliggere og en skog av spikertelt. Her ble for øvrig Hekshusstranda camping på Kapp i Oppland nevnt som et godt eksempel av en av leserne.

Ta også hensyn til at noen bobiler er lengre enn 8 meter. Kanskje noen plasser bør settes av til de største bobilene?

Asfalt eller armert gress der bobilen parkerer og gress mellom plassene er det unison enighet om. Det er viktig at tunge bobiler ikke synker ned i bløtt underlag.

De som ønsker seg gode plasser med høy standard vil ofte også ha vannfylling og gråvannstømming på hver enkelt plass. Strømmen bør ha god kapasitet, gjerne 16A.

God standard på tømmestasjonen
Våre lesere ser det som en selvfølge at en campingplass har tømmestasjon for både svart- og gråvann. Helst bør det ikke være for langt å gå for å tømme kassetten. Tømmestasjonen må innrettes slik at det er enkelt å komme inntil med en større bobil. Det blir framhevet at mange campingplasser har gråvannstømming hvor du helst bør løfte opp bobilen for å få tømt – om du i det hele tatt kommer inntil.
Campingplassene bør heller ikke glemme at en del bobiler har faste tanker for toalett og har behov for tømming på bakkenivå.

Kan en campingplass la være å ha en tømmestasjon som tar hensyn både til bruk av kassetter og faste tanker? Foto: Knut Randem.

Kan en campingplass la være å ha en tømmestasjon, som tar hensyn både til bruk av kassetter og faste tanker? Foto: Knut Randem.

Som sagt er det stort sprik mellom ulike ønsker om hvordan campingplasser bør innrette seg. Likevel vil nok de fleste ha en forholdsvis god standard. Internett er et krav for mange og vi skal slett ikke glemme de bevegelseshemmede. Som en av våre lesere skrev; Det er alt for dårlig tilrettelagt for rullestol på norske campingplasser.

På denne tiden av året er det kanskje ikke så merkverdig at mange lesere ga uttrykk for at de ønsker å få informasjon om åpningstiden på plassen. Stenger den for vinteren? Og når? Informasjon kan gis på hjemmesider, men våre lesere foreslår også at veiskilt dekkes til når campingplassen er stengt. Da slipper man å kjøre lange omveier til en sesongstengt campingplass.

Les også: Opptil 80 prosent bobiler på campingplass

Del dette med andre:

  17 comments for “Hva bør campingplasser gjøre?

  1. Selv foretrekker jeg campingplass såfremt det er mulig, det er både enkelt og trygt.
    Jeg er helt enig i at det bør være et menysystem der en kan velge hvilke fasiliteter en vil benytte og betale deretter. Tømmeplass er et must hvis en skal være på samme campingplass over flere dager.

  2. Priser for kommunal parkering?
    Kommunale plasser må se det som en fordel å få besøk av pengesedler.
    Gratis for en ren parkering, opp til kanskje 150,- . 200,- om strøm er inkludert.
    Sørg for sikringer på max 3 amp så har vi nok til lading og kjøleskap.
    Om sikringenn ikke er større enn 3 A så slipper vi å snylte på strøm til oppvarming.
    Dette vil være med på å holde kostnaden nede.
    Kan jo tilby 16 amp mot ekstra betaling
    Vannfylling og toalettømming er uansett en selvfølge.

    For private parkeringer?
    Vel… om dere tar over 200,- så begynner det å falle ifra.
    250,- er helt i ytterkant for parkering med vann og toalettømming.
    Da MÅ det inkludere strøm.
    Sanitæranlegg må dere gjerne ha, men ta separat betaling for dette.

    Hoppeslott og lekeapparater kan dere kutte ut.
    I tilfelle må dere etablere separate lekeplasser slik at vi slipper ungeskrik og baller rundt bilene. Andres unger er nødvendigvis ikke så fryktelig søte som eieren skal ha det til.

    Markerte nummererte tomter høres jo fint ut.
    God avstand til nabobilen heller ikke dumt.

    • Da håper jeg det blir anlagt egne plasser for Bobiler med fra 1 til 4 Hunder også, de er heller ikke like fantastiske å verken ha rundt bilene eller høre på all bjeffing og bikjeslagsmål heller til alle døgnets tider.

      • Så hjertens enig. Unger er ikke noe problem det skaper bare liv og røre. Da er det mye verre med «barna» på fire som i følge eieren er «så snille altså» . Snart ikke en bobil uten. Gjør som syd i Europa. Der må det betales ekstra for hunder.

      • Nå må det bli slutt på grinebitere som deg er det noe bedre at godt voksne sitter og pjaller fra tidlig dag og synger og drar i bæljen og tror det er gøy for alle andre også skjerp dere la unger og dyr få være og pass på dere selv eller Finn en plass langt inn i skauen

    • Her var det sannelig en som ikke har hatt barndom eller egne barn, men født voksen!, for ungeskrik vil en ikke ha, kanskje bør du parkere på landet, langt inn i skogen, men da må du tåle fugleskrik!

      • Antagelig er ikke barna noe problem i det hele tatt. Kanskje er det slik at det er foreldre (og eller besteforeldre) som ikke evner å rettlede sin barn slik at de ikke blir til irritasjon for andre på campingplassene. Eller i nærmiljøet hjemme for den saks skyld.

  3. Mange bra forslag her, men hvorfor ikke ha det slik som mange campingplasser har i dag, også en del i Sverige. Man betaler Kr.200 – 300 og da er dusj og det meste inkludert, i Sverige er gjerne strømmen også inkludert i døgnbetalingen.
    Det er for øvrig ikke enkelt å gjøre alle til lags, de langt fleste bruker fellesområdene, og da kanskje spesielt toalett fasiliteter. Man kan ikke lage til en masse forskjellige løsninger bare for at noen velger toalett i bilen eller dusj i bilen.
    Enkelte er jo ikke ute av bilen i løpet av en hel helg, så de trenger i mine øyne ikke campingplass i det hele tatt.
    Vi har biler i snitt fra kr.500.00,- til Kr. 4.000.000,- men man har ikke råd til å betale 200 til 300 kroner for å få en godt tilrettelagt plass med strøm og fasiliteter.
    Det er rett å slett alt for mye suting og klaging, og det er direkte flaut å høre om.
    Men skal være enig i at en del, og da spesielt Campingplasser bør oppgrader til fasiliteter som oppfyller det at vi snart er inne i 2017, tenker spesielt på sikkerhetsavstander på oppstillingsplasser, toalett, dusj og tømme fasiliteter, samt jevnlig rengjøring av disse, da har i alle fall ikke jeg problemer med å betale de tidligere nevnte døgn summer enten jeg bruker fasilitetene eller ikke, det tenker jeg er ens eget valg.

  4. Vi er en barnefamilie med bobil og 2 små barn. Dersom en campingplass vil ha jevnlig besøk av oss så betaler vi gjerne 350-450 kr døgnet for:
    – Nummerert plass som vi kan komme tilbake til om kvelden.
    – Fast dekke rett under bobilen og gjerne gress utenfor
    – Strøm
    – Nye eller nyoppussede dusjer, toaletter inkl i prisen
    – Lekeplasser hvor utstyret er relativt nytt
    – Et fritidstilbud som kano, turløype, båttur, klatrepark etc

    Se til Daftöland utenfor Strömstad. Vi gleder oss til å bo der i 1 uke neste sommer. Til over 400 kr døgnet med fasilitetene over. Vi var der i sommer og vil garantert gjøre det i 2018 også.

    Vil campingplasser ha gnitne pensjonister så får dere det med lavt investeringsbudsjett og 200 kr døgnet. Eller puss opp plassen og gjør det gøy og trygt for barn å være der. Da får dere betalt for det.

  5. Vi overnatter ofte på campingplasser. Kr. 200 for enkel overnatting pluss strøm er greit.
    Blir prisen over 250 så må plassen ha gode fasiliteter med godt Servicebygg og oppmerkede gode plasser med strøm. Tømmestasjon er en selvfølge.
    Enig med menysystem for valg det vil gi flere muligheter for oss.

    Har vært på mange plasser i Norge, og noen er bra andre blir bare besøkt en gang.
    Det som gjør at vi kommer tilbake er GOD SERVICE fra personalet.
    Hvis plassen er hyggelig og godt tilrettelagt så lages den på GPS.

  6. Noen vil ha lav pris og få fasiliteter. Andre betaler gjerne mer for å få høy standard og flere og gode fasiliteter. Det betyr vel enkelt og greit at campingplassene må prise seg etter hvilket tilbud de har. Ikke etter hva andre plasser har.
    Det er en god regel at det skal være sammenheng mellom pris og tilbudt tjeneste. Jeg betaler gjerne mer for en campingplass med høy kvalitet. Men det er kanskje ikke hver gang jeg har tenkt å bli der mer enn fra den ene ettermiddagen til neste morgen og da trenger jeg ikke all verdens tilbud.
    Jeg synes tanken om at campingplassene har plasser med ulik standard og pris er god, men mange campingplasser ser ut som et jorde hvor du kan stå hvor du vil. Da er det ikke greit å snakke om standard…
    La oss få plasser med god oppdeling slik at vi vet hva som er vår plass. La det være mulig å velge plass slik at barnefamilier kan velge å bo ved lekeplassen og andre kan velge å bo lengst unna lekeapparatene

  7. Et annet viktig moment som gjelder hvor hyggelig plassen oppleves er at alle brukere respekterer ordensregler, for eksempel nattero fra kl. 2300. Vi har altfor mange opplevelser med godt voksne mennesker som ignorerer denne regelen og fester og turer til langt på natt uten tanke på at det få meter unna ligger mennesker som ønsker og trenger en god natts søvn. Dette er fullstendig uakseptabel adferd og svært uheldig for bobilfolks renomme.

    Noen campingplasser har patruljerende brannvakt på natten og disse fungerer samtidig som ordensvakt. Glimrende løsning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *