Bobilutleie hele året i nord – nordlyset et trekkplaster

Tromsø har blitt en populær reiselivsdestinasjon. Om vinteren vil nesten alle se nordlyset, om sommeren er det midnattsola som trekker. Mange flyr til Tromsø og leier en bobil for resten av ferien i Nord-Norge.

Et glimt av nordlyset er det kundene ønsker når de leier bobil i Tromsø. Foto: Knut Randem.

iCaravan er en av aktørene som både selger bobiler, utstyr og leier ut bobiler. Kjell Urdal er ansvarlig for utleievirksomheten og har 24 Challenger av ulike størrelser og en Eura Mobil med alkove for utleie. Om sommeren går disse bobilene omtrent hele tiden. iCaravan har i tillegg en utleiestasjon i Alta.

På hverdagene kommer det ofte inn fem eller flere bobiler om morgenen, som skal ut igjen om ettermiddagen. Da er det hektisk og flere personer arbeider med klargjøring og utleie. Om vinteren settes de fleste bobilene i utleie på lager, men 10 av dem går gjennom vinteren. Nordlysturisme og jakten på nordlyset har blitt stadig viktigere for kundene og er et marked i vekst. Da er bobil et godt framkomstmiddel, forteller Urdal.

Trege nordmenn
– Om sommeren er det omtrent umulig å få leid en bobil om du er for seint ute, forteller Urdal. Og nordmenn er de som er trege. De tror de kan ringe to uker i forveien og regne med at det står en bobil klar for dem. Så lett er det visst ikke. Allerede nå kommer bestillingene for sommeren inn og Urdal prøver å få kalenderen til å gå opp på best mulig måte. Da blir det tett i kalenderen innen etternølerne finner ut at de skal leie en bobil.

Vær tidlig ute om du skal leie en bobil i sommerferien, oppfordrer Kjell Urdal i iCaravan. Foto: Knut Randem.

– Vi prøver å få til at leiebilene går ut og inn på hverdager, men går ikke det så får vi til utlevering også på de røde dagene, forteller Urdal.

«Alle» skal se nordlyset
– Alle som leier om vinteren vil se nordlyset, sier Urdal, men han har også lokale kunder som ikke er så opptatt av dette. De har andre preferanser når de leier bobil om vinteren. Friluftsliv og familiebesøk er blant deres formål med leie av bobil. Flere av bobilene går også under Finnmarksløpet.

Om sommeren prøver de fleste turisten seg mot Nordkapp eller Lofoten, men nå seiler også Senja opp som et forholdsvis uberørt alternativ for mange.

Leiebilene blir utrustet slik kundene vil ha det, forteller Urdal. De tilbyr ulike pakker som kundene kan velge mellom, men gir også råd. Utleie kan skje direkte eller gjennom Motorhome.no. Der kan disse pakkene velges allerede i bestillingsfasen.

Tromsø-bedriften iCaravan leier ut stadig flere bobiler om vinteren, forteller Urdal. Foto: Knut Randem.

Lærer opp kundene
Det er mye å sette seg inn i for en uerfaren bobillist i leid bil. Derfor har iCaravan laget en film på 15 minutter som kunden får lenke til når bobilen er bestilt. Den ligger på YouTube og er også dublert på engelsk med tanke på de utenlandske gjestene.
– Vi lar dem se den en gang til her og går også gjennom tingene med dem i praksis før vi slipper dem ut på veien. Det er litt forskjellige behov og noen variasjoner er det jo mellom filmen og den enkelte modellen.

– Noen har problemer med vinterføre så vi har sikret oss med piggdekk på alle utleiebilene.
– Om vinteren går vi litt ekstra gjennom dette med vann og tømming. Noen skader blir det i kraner og rør, men sjelden noe alvorlig.

Kjettinger er problematiske for mange. Derfor har Urdal begynt å sende med Safe Grip i utleiebilene. Det er enkelt fortalt remmer som spennes rundt drivhjulene for å hjelpe til i et knipetak på vinterføre. Foto: Knut Randem.

Enten det er sommer eller vinter får kundene anbefalinger på turmål med seg på veien. Noen har Urdal selv erfart. Andre tips har kommet inn med fornøyde kunder.

– Og herligheten koster?
– Prisen varierer mellom de ulike modellene og tiden på året, sier Urdal og anslår ca 2000 kroner per dag om sommeren og 14-1500 kroner om vinteren.

– Dette er en variert og artig jobb. Vi møter mange forskjellige folk, og det er veldig få som har hatt en dårlig tur når de kommer tilbake. Om de ikke får sett nordlyset så får ikke vi skylden for det. Noen er til og med så opptatt av å få med seg nordlyset at de utsetter hjemreisen for å få flere muligheter til å se dette naturfenomenet, røper Urdal.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *