Bobilferie på Sveriges østkyst: Öland har mange muligheter

Sverige er et kjært ferieland for oss nordmenn. Oftest er det vestkysten og grensestrøkene som blir besøkt, mens østkysten er et ukjent kapittel for mange av oss. Vi tok derfor turen lengst sør og øst i Sverige for å se hva Öland hadde å by på.

Öland består for en stor del av kalkstein, og nord på øya finner vi disse formasjonene som kalles rauker. I bakgrunnen skimtes naturreservatet Blå Jungfrun.

Lang og smal ligger Öland og skjermer mot fastlandet langs halve Kalmars län. 135 km måler øya fra nord til sør, og byr på alt man trenger for en innholdsrik ferie. Til Öland kommer du via den seks kilometer lange Ölandsbron, som var Europas lengste da den ble åpnet i 1972. Broen kommer inn litt sør for grensen mellom øyas to kommuner. Borgholm i nord og Mörbylånga i sør.

Mörbylånga er et idyllisk småsted med fine torg og parker.

Tidligere gikk all transport med ferge fra Kalmar til tettstedet med det åpenbare navnet Färjestaden like sør for brofestet. Sammen med tettstedet Mörbylånga der vi finner kommuneadministrasjonen, er dette de mest folkerike stedene sør på øya. Øyas eneste by finner vi lengre nord. Borgholm er administrasjonssentrum for Borgholms kommune, og har ca 4000 innbyggere. Kommunens totale innbyggertall er litt over 10.000. Mörbylånga har 1500 innbyggere.

Det er mange gode spisesteder på Öland. En frokost på Mormors Stenugnsbakeri er en fin start på dagen.

Campingturisme
Turisme og landbruk er de viktigste næringene på Öland. Fra tidlig på våren til sen høst strømmer folk til øya. Mange til sine sommarstugor rundt om på øya, men også til de mange campingplassene. På vinteren er det mer stille, men noen få campingplasser har et begrenset tilbud også på denne årstiden.

Foruten campingplassene er det mange mindre bobilplasser rundt på øya.

Snø og vind kan jo ha sin sjarm det også. De første som inntar øya på våren kommer luftveien. Öland er en populær hvileplass for trekkfuglene som har krysset Østersjøen. Med fuglene kommer også fuglekikkerne, som tålmodig sitter med sine kikkerter og speider etter nye arter. På Ottenby Fågelstation sør på øya er det observert over 400 fuglearter, og over en million fugler er ringmerket her siden starten i 1946.

Det bor mange kunstnere på øya, og flere av dem har galleri med utsalg og servering.

Kunstnerkoloni
Det bor mange kunstnere på Öland, og flere steder ser man skilt om salg av keramikk og annen brukskunst. Man finner også flere små gallerier og verksteder av ymse slag. Flere steder er det også mulig å kjøpe seg en matbit og noe å drikke. Ellers er det mange gode spisesteder rundt omkring på øya, så her er det noe for enhver smak. En spesialitet med lange tradisjoner på Öland er kroppkakor, en rett som ligner mye på det vi i Norge kaller potetball.

Det er mange vindmøller på Öland. Her er den største, og den heter naturligvis Kvärnkungen.

Ölandsmølla
Selv om jorden er karrig dyrkes det mye godt på Öland. Blant annet er det en stor produksjon av brune bønner og produkter utgått fra det, deriblant bønnechips. Fra de store gule rapsåkrene lages det en nydelig olje, og ellers dyrkes det mange sorter grønnsaker og frukter som alle får sin spesielle smak av det spesielle klimaet og jordsmonnet på øya. Kornproduksjon er også stort her, og over hele øya ser man vindmøller som ble brukt til å male kornet. Noen få er fortsatt i bruk i dag, men mest for kuriositetens skyld.

Aktiv ferie
Det er mange muligheter for en aktiv ferie på Öland. En populær aktivitet er sykling, og det er merket flere mil med fine sykkelruter der du kommer tett på naturen. Vannsport som brettseiling, surfing og padling er det også gode muligheter for. En annen stor aktivitet er golf, og det er flere små og store baner på øya. Det største anlegget er Ekerum Resort som har to 18-hulls baner og en 6-hulls kortbane. Det er også golfbaner i tilknytning til campingplassene Saxnäs og Böda Sand.

Borgholms slottsruiner er en godt besøkt attraksjon.

Slott med historie
En av de mest besøkte attraksjonene på Öland er Borgholm slott, eller rettere sagt slottsruin. Det ble bygd på 1200-tallet og ble flere ganger på 15- og 1600-tallet ødelagt i kriger, og til tross for flere delvise gjenoppbygginger ble det aldri helt restaurert. Også de ferdigstilte delene forfalt, og i 1806 satte en brann et endelig punktum for slottet. I dag brukes ruinene til ulike aktiviteter som rideskole, konserter og utstillinger. Rett sør for ruinene ligger Solliden Slott, som er kongefamiliens sommersted på Öland. Stedet er åpent for publikum, dog med litt begrenset adgang når kongefamilien oppholder seg der. Den 14. juli feires Victoriadagen, Kronprinsesse Victorias fødselsdag på Solliden. Hele kongefamilien pleier da å være samlet på slottet.

Området ved Böda Sand byr på flere kilometer lang sandstrand.

Sommerhalvåret
Turistsesongen starter ved påsketider og avsluttes med den tradisjonelle skördefesten i slutten av september. Den markerer at avlingene er kommet i hus, og at vinteren er i anmarsj. Høysesongen er imidlertid i skoleferien, og allerede i midten av august er det betydelig roligere på campingplassene. Totalt er det ca 25 campingplasser på Öland med varierende størrelse og standard. I tillegg kommer ca 15 bobilplasser.

Böda Sands Camping er Sveriges største campingplass, og har et rikt tilbud. Blant annet et stort badeanlegg.

Den største og kanskje mest kjente plassen er Böda Sands Camping. Den er ikke bare Ölands, men også Sveriges største camping med hele 1350 plasser og 125 hytter. Den ligger langs en to mil lang kritthvit sandstrand, og har alle de tilbud en kan tenke seg. En ypperlig plass for dem som har med seg aktive barn.

Det er flere golfbaner på Öland, her ser du Ekerum.

Saxnäs Camping
Vi lå på Saxnäs Camping, som ligger en drøy kilometer nord for brofestet. Dette er den tredje største av øyas campingplasser. Plassen drives av familien Sörenson, med Catrin og Lasse i ledelsen. Lasse kom til Saxnäs i 1989. Den gang var det Domänverket, et statlig eiendomsselskap, som drev plassen. I 2006 kjøpte familien plassen, og driver den nå som egen virksomhet. Lasse er en trivelig gubbe, og forteller villig om plassens historie og sine mange opplevelser gjennom 30 år som turistvert. Plassen har nå ca 500 tomter, og en fjerdedel er høystandardplasser med både strøm, TV, vann og avløp. I tillegg kommer 30 hytter med alle fasiliteter. På plassen finnes også et stort svømmebasseng.

Idyllisk blant trærne på Saxnäs camping.

Knappe vannressurser
På grunn av knappe ferskvannsressurser på Öland har man bygd en pumpestasjon som pumper sjøvann inn til bruk i både basseng og på toaletter. Saltinnholdet i vannet mellom Öland og fastlandet er såpass lavt at det ikke byr på problemer. Av andre tilbud på plassen finner vi flere lekeplasser, en dansearena med scene, minigolf og selvsagt en lang badestrand. Butikk og restaurant er utleid til eksterne drivere, og har så vidt vi kunne bedømme både godt utvalg og god service. Selv om det var noen barnefamilier her er nok dette en plass mer for godt voksne som ønsker fred og ro.

Langs kysten
Etter noen trivelige dager på Öland var det tid for å utforske mer av området, så vi satte kursen over til fastlandet og styrte nordover. Det er E22 som går nordover kysten, men som med de fleste svenske hovedveier er det lite å se av kyst eller bebyggelse. Vi svingte derfor av etter et par mil og kjørte Mönsterås kustväg. En idyllisk veistrekning som går innom flere småsteder som kan være verdt å stoppe på, blant annet Pataholm og Timmernabben.

Idylliske Pataholm er verdt et besøk.

Oskarshamn
Vi tok bare noen korte stopp der, for neste mål var Oskarshamn som er en by med snaut 20.000 innbyggere, og mange forskjellige tilbud. Her kan du gå på flere typer museum, deriblant Döderhultarmuseet. Axel «Döderhultarn» Petersson var en av Sveriges mest kjente skulptører, kjent for sine svært livaktige treskulpturer. Det er mange muligheter for et aktivt friluftsliv både til lands og til vanns. Fra Oskarshamn går det også båtruter til Öland og til naturreservatet Blå Jungfrun, en 86 meter høy granittkuppel som det knytter seg mange sagn og myter til.

På Gunnarsbö Camping kan verten Joakim Lundgren tilby avslappende ferie med både havutsikt og skogens ro.

Gunnarsö Camping
I utkanten av Oskarshamn tok vi en tur innom Gunnarsö Camping som er en annen kjent campingplass i regionen. Campingen har en nydelig beliggenhet ute på en øy, og har litt kupert terreng slik at man ikke har følelsen av å stå på en stor campingplass. Her kan man velge mellom å stå helt ut mot sjøen, eller i et lunere skogsområde. Alle fasiliteter inkludert butikk og restaurant. Og et populært badeanlegg med stupetårn.

I Stensjö by kan du oppleve levende landbruk slik det var for over 100 år siden.

Landsbyliv fra fortiden
Litt nord for Oskarshamn finner vi Stensjö by. Det er en autentisk liten landsby fra 17-1800- tallet med hovedsakelig gårdsdrift. Her kan du gå rundt og se hvordan folk bodde for 2-300 år siden. I flere av bygningene finner du utstillinger som viser hverdagslivet i tidligere tider. Livet går sin daglige gang i byen, der folk jobber på jordene, og dyrene går omkring. Stensjö by er også mye brukt i forbindelse med filminnspillinger. Mest kjent fra filmene om Astrid Lindgrens Barna i Bullarebyn og Emil i Lönneberga.

I flere av husene er det utstilling med bilder og gamle redskaper,

Tekst og foto: Olav Barhaugen, BoCM
Artikkelen er tidligere trykket i Bobil- og CaravanMagasinet

Del dette med andre:

  1 comment for “Bobilferie på Sveriges østkyst: Öland har mange muligheter

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *