Besøk en bobilfabrikk i sommer

Markedsdag i Isny, Dethleffs hjemby. Foto: Knut Randem.

Markedsdag i Isny, Dethleffs hjemby. Foto: Knut Randem.

Kjører du rundt i Tyskland i sommer kan du også legge veien innom ulike bobilprodusenter. Mange har omvisninger og muligheter til å se nærmere på hvordan bobilene bygges. Eller kanskje du bare vil se de aller nyeste modellene? Her er en av produsentene som tar i mot besøk.

Dethleffs egen bobilplass utenfor fabrikken har plass til syv, åtte bobiler. Foto: Knut Randem.

Dethleffs egen bobilplass like utenfor fabrikken har plass til syv, åtte bobiler. Foto: Knut Randem.

Bobilverden var nylig på Dethleffs årlige pressekonferanse i Isny i Allgäu sør i Tyskland. For deg som skal til Bayern i sommerferien kan det kanskje være aktuelt å ta en tur innom? Du trenger nemlig ikke ha en Dethleffs for å ta en titt på produksjonen. Egen bobilplass har de også rett utenfor fabrikken. Men først litt om Dethleffs utvikling.

– Det bygges ikke flere bobiler på noen annen fabrikk i Europa enn her i Isny, sa administrerende direktør Alexander Leopold under sin presentasjon. Og flere skal det bli, viser tallene.

Byporten i Isny. Foto: Knut Randem.

Byporten i Isny. Foto: Knut Randem.

Artist Dethleffs oppfant campingvogna i Allgäu i 1931 og har siden produsert dem der. Bobiler har de produsert fra tidlig på 80-tallet. Produksjonen har det siste året økt med 12,6 prosent til 51.787 enheter.
Økningen i Norge er noe lavere. Her ble det fra september til april solgt 1237 Dethleffs bobiler. Det er en økning på 7,8 prosent, i følge Leopold.
I Sverige økte salget med 12,2 prosent i samme periode til 2307 bobiler. Danmark har på grunn av sine høye avgifter lavt salg av bobiler. Bak 24,1 prosent økning skjuler det seg derfor et salg på beskjedne 103 bobiler. I Europa har Dethleffs det siste året fått 23 nye forhandlere.

Bobilnyhetene for 2017 blir presentert i egne artikler. Den første kan du lese her.

To bobilplasser
Enhver tysk by med respekt for seg selv har en bobilplass. Ställplatz, som det heter på tysk. I Isny har de to bobilplasser.

Innerst på parkeringsplassen utenfor Dethleffs fabrikkanlegg er det en skjermet bobilplass (med strøm) hvor du kan bli et par dager. Det er gratis om du kjører Dethleffs og koster 5 euro om du kjører et annet merke. I tillegg kommer den lokale ”kurtaxe” til kommunen på 1,5 euro. Det er også tømmestasjon på området.

Bobilplassen i Isny sentrum koster 7,50 euro per natt. Kurskatt kommer i tillegg. Her kan du bli i to netter. Det er plass til 16 bobiler. Foto: Knut Randem.

Bobilplassen i Isny sentrum koster 7,50 euro per natt. Kurskatt kommer i tillegg. Her kan du bli i to netter. Det er plass til 16 bobiler. Foto: Knut Randem.

Dethleffs utstillingssenter ligger et steinkast fra fabrikken. Foto: Knut Randem.

Dethleffs utstillingssenter ligger et steinkast fra fabrikken. Foto: Knut Randem.

Denne plassen kan brukes enten du skal besøke Dethleffs eller bare er på gjennomreise. Hver torsdag formiddag kan du bli med på en omvisning i produksjonsanlegget og se hvordan bobiler og campingvogner produseres. Du må imidlertid melde deg på med dette skjemaet. Legg merke til at fabrikken er sommerstengt fra 1. til 19. august. Da er det ingen omvisninger.

Ikke langt fra Dethleffs fabrikk har de et utstillingssenter hvor du kan se de siste modellene. Du ser dette utstillingssenteret i veikrysset der du svinger inn mot fabrikken.

Store deler av bymuren er bevart. Her med inngangen gjennom vanntårnet som ble anlagt i beredskap mot branner. Foto: Knut Randem.

Store deler av bymuren er bevart. Her med inngangen gjennom vanntårnet som ble anlagt i beredskap mot branner. Foto: Knut Randem.

Isny er verd et besøk
Byen Isny er som mange andre byer i Bayern absolutt verd et besøk. Foruten bobilplassen hos Dethleffs er det en bobilplass tett på sentrum. Fra den er det bare et par hundre meter å gå til den gamle byporten. Det er skiltet fram til bobilplassen når du kommer inn mot byen. Bobilplassen ligger nær hovedveien gjennom byen. På dette bykartet er den markert opp til venstre for sentrum.

Kurbyen Isny i Allgäu ligger i Baden-Würtenberg og har om lag 13.000 innbyggere. Store deler av den gamle bymuren er bevart og sentrum er en blanding av gamle og halvgamle bygninger. Store deler av byen brant ned i 1631. Både kirka og klosteret ble rammet, men er restaurert og gjenoppbygget.
Treffer du på en av markedsdagene er det fullt av boder og folk i de to hovedgatene.

Gammel og nyere bebyggelse. Foto: Knut Randem.

Gammel og nyere bebyggelse. Foto: Knut Randem.

Isny ble grunnlagt i 1043, men har en historie lenge før det.

Isny ligger langs Oberschwäbische Barockstraße. Den ble lansert i 1966 og er ca 500 kilometer lang og går gjennom det som beskrives som naturskjønne områder (i følge Wikipedia). I forlengelsen av denne kan du også komme til Bodensee og delvis til den østerrikske delstaten Vorarlberg.

Kartet under viser bobilplassen vegg i vegg med Dethleffs fabrikk like utenfor Isny.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *